Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

52 punten en linkerkolom, dat is wat de flamboyante voorzitter Johan Vermeersch voor aanvang van het seizoen vooropstelde. Als bij wonder leek zijn FC Brussels daar nog in te slagen ook, want de hoofdstedelingen begonnen deze campagne met een 10 op 12 en stonden op een bepaald moment mee aan de kop van het klassement.

Maar na de knappe maand augustus volgde in september de ontnuchtering, Brussels kon sinds 9 september niet meer winnen in de competitie. “Die 10 op 12 was niet realistisch, wij beseften maar al te goed dat er snel een terugval zou volgen”, analyseert Alan Haydock. De aanvoerder kwam door een knieblessure nog niet in actie dit seizoen, maar maakt weldra zijn retour in de eerste ploeg. Hij volgde alles van nabij de voorbije maanden. “Na die goede start zijn sommige jongens gaan zweven, we probeerden onnodige dingen en verloren daardoor onze grootste troef : de organisatie. Want laten we eerlijk zijn : deze groep ontbreekt kwaliteit. Dat beseft de voorzitter ook wel. Dit Brussels beschikt over een kern van 29 spelers, maar weinig daarvan zijn echt klaar voor de eerste klasse. Door blessures en schorsingen kregen bepaalde jongens hun kans op het hoogste niveau terwijl ze daar eigenlijk nog niet klaar voor waren.”

Defensief bleef de ploeg van Albert Cartier wel solide, maar aanvallend kwam Brussels nog weinig uit de verf. De roep om versterking klinkt daarom het luidst in het offensieve compartiment. Nenad Stojanovic kwam over van Genk en de Congolees Zola Matumona moest de creatieve pion op het middenveld worden. Geen van beiden kon al zijn stempel drukken, Zola kwam zelfs niet aan spelen toe. De club spreekt al van een uitleenperiode. Aan Nastja Ceh, ex-Club Brugge en recent ontslagen door Austria Wenen, werd dan even gedacht, maar hij bleek te duur. Alan Haydock vindt die roep om extra creativiteit overbodig : “Dat is een excuus. Dit Brussels heeft het altijd al moeten hebben van zijn goede organisatie en het benutten van die enkele kansen. Toen wij in het begin van het seizoen 10 op 12 neerzetten, was dat in een 4-5-1, sommigen noemen dat defensief, maar zo pakken wij nu eenmaal punten. Na onze goede start schakelden we over naar een 4-4-2 en je zag dat het niet werkte.”

Ondanks de slechte gang van zaken blijft Albert Cartier buiten schot en heerst er een relatieve sereniteit rond de ploeg. Relatief, want voorzitter Vermeersch werd het de afgelopen week tweemaal even te veel. Op Gent achtte hij het nodig zijn onvrede te uiten door in volle wedstrijd het veld op te lopen, en na de bekeruitschakeling tegen tweedeklasser Kortrijk (vorige week) legde hij Sydney Kargbo, die een rode kaart pakte, een disciplinaire schorsing op tot eind december en dreigde hij ermee voor het tweede jaar op rij de winterstage af te schaffen. Zo’n vaart zal het volgens Haydock niet lopen : “De voorzitter heeft ondertussen ingezien dat hij zo een hele ploeg zou straffen voor de nefaste actie van één man. Vorig seizoen schafte onze voorzitter die stage terecht af, we speelden barslecht. Dit seizoen moeten we echter realistisch zijn, als we de winterstop halen met 22 punten is het goed, en dan kunnen we met enkele gerichte transfers in elke linie misschien een competitievere ploeg opstellen in de terugronde.”

En die 52 punten van Vermeersch dan ? “Tja, dan zullen we een fantastische terugronde moeten spelen”, besluit Haydock met een cynische noot.

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content