Hertha BSC gelooft in de titel.

Een compliment krijgen van oud-international Günter Netzer (64), het is niet iedereen gegeven of gegund. Toch kreeg Lucien Favre (51), trainer van Hertha Berlijn, er eentje van de immer kritische columnist/analist. “Zijn hand is zeer herkenbaar en duidelijk zichtbaar.”

Netzer gaf het compliment nadat het team uit de Duitse hoofdstad dit seizoen de vijfde koploper werd. Een opvallend gegeven, want Berlijn staat niet meteen bekend als een voetbalhoofdstad. Bijna twintig jaar na de val van de Muur (op 9 november 1989) gelooft de niet bepaald voetbalgekke bevolking opnieuw in de titel. Berlijn staat immers symbool voor cultuur, mode, geschiedenis en politiek. Bijna nooit is het Olympiastadion van Hertha BSC (74.400 plaatsen) uitverkocht. De twee kampioenschappen dateren uit 1930 en 1931, lang voor de stichting van de Bundesliga in 1963. Sinds 1989 won Hertha BSC gaandeweg aan status en klasse, maar de sportieve ontwikkeling verliep met vallen en opstaan. De afgelopen twee seizoenen eindigde de ploeg telkens op een teleurstellende tiende plaats.

Sinds 1 juni 2007 is Favre trainer. De gewezen spelmaker was een sierlijke voetballer, die ooit een tegenstander voor de burgerlijke rechtbank sleepte omdat hij zijn knie zwaar had geblesseerd. Een tacticus, een perfectionist die in de Duitse media al eens manisch werd genoemd wegens zijn bijna bezeten benadering van het spel. Favre bezocht, om zijn vakkennis te verruimen, grootmeesters als Cruijff, Benítez, Wenger en Mourinho. Hij verrast met varianten waaraan niemand denkt en brengt heel gecontroleerd – volgens velen saai – voetbal. Hertha won dit seizoen al negen duels met amper één doelpunt verschil en boekte acht opeenvolgende thuiszeges.

Met zes goals en vier assists heeft Andriy Voronin (29) een groot aandeel in het succes. De Oekraïense spits wordt gehuurd van Liverpool, waar hij nog onder contract ligt tot 2011. Zijn exorbitante jaarsalaris van vier miljoen euro wordt gedeeld, de verlangde definitieve transfersom bedraagt zes miljoen euro. “Een delicate kwestie”, beseft ook manager Dieter Hoeness.

Oud-international Rainer Bonhof (56), tot voor kort scout voor Chelsea, werd door Borussia Mönchengladbach in huis gehaald als nieuwe vicevoorzitter en zal deel uitmaken van het driekoppige presidium. De wereldkampioen van 1974 krijgt als bijkomende taak coach Hans Meyer te ondersteunen en jonge talenten zoals Marko Marin (19) te stimuleren en te motiveren.

Mats Hummels (20) moet gedwongen een streep trekken door de rest van het seizoen. De talentrijke centrale verdediger van Borussia Dortmund scheurde de ligamenten van de rechterenkel en werd al voor de vierde maal aan dit tere gewricht geopereerd. De jeugdinternational, onlangs voor 4,2 miljoen euro overgenomen van Bayern München, mist mogelijk ook het EK onder 21 in Zweden in juni.

Lars Ricken (32) beëindigde per direct zijn loopbaan. De ex-international, die nog meespeelde met de amateurs van Borussia Dortmund, wil zich meer toeleggen op zijn job als coördinator binnen de jeugdwerking.

Anatoliy Timoshchuk (29) verruilt op het einde van het seizoen Zenit Sint-Petersburg voor Bayern München. De Oekraïense controlerende middenvelder kost 11 miljoen euro en tekende tot 2012.

Thomas Müller en Holger Badstuber (beiden 19), twee talentvolle jongeren uit de amateurploeg, kregen bij Bayern München een volwaardig profcontract tot 2011 aangeboden. Karl-Heinz Rummenigge sprak zich ook uit tegen een definitieve aankoop van de Amerikaanse spits Landon Donovan (26), die tot midden maart wordt gehuurd van LA Galaxy.

Peter Van der Heyden (FSV Mainz 05) kan vijf weken niet in actie komen wegens een ontsteking aan de patellapees van de knie. Aristide Bancé (ex-Lokeren) scoorde tegen Rostock twee keer en zit ondertussen al aan zeven treffers.

Michael Frontzeck (44) blijft bij Arminia Bielefeld tot 2010. Hij is coach sinds 1 januari 2008.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier