Dat Vincent Kompany afgelopen zaterdag voor de wedstrijd tussen België en Hongarije aanvankelijk op de bank werd gehouden omdat hij te laat kwam op de tactische bespreking is nog maar eens tekenend voor de nieuwe verhoudingen in de nationale ploeg. Iedere Belgische trainer zou dat hebben laten passeren, Dick Advocaat pikt het terecht niet. Regels zijn er voor hem om nageleefd te worden. Eerder stuurde Advocaat Marouane Fellaini terug naar de kleedkamer omdat die voor een training de verkeerde kousen droeg. Vervolgens wees hij Logan Bailly terecht omdat de doelman zich voor de verplaatsing naar Estland op de luchthaven aanmeldde met een tasje van Louis Vuitton . En vorige week werd Fellaini in de media openlijk berispt omdat hij wegens een tandoperatie de verplaatsing naar Estland aan zich liet voorbijgaan, maar het weekend daarop gewoon weer met Everton voetbalde.

Dat dergelijke dingen gebeuren, toont welke anarchie er vroeger in de nationale ploeg heerste. De vroegere bondscoaches klaagden vaak over een gebrek aan discipline en respect, maar zoiets dwing je natuurlijk af. Afgelopen vrijdag, toen de beloften tegen Oekraïne speelden, stapte Mehdi Carcela een paar minuten na de anderen het veld op. Jean-François de Sart tilde er kennelijk niet zwaar aan. Het zou onder Dick Advocaat onmogelijk zijn geweest. Zijn directheid is eigen aan Nederlanders, voor wie de kortste weg tussen twee punten geen kromme maar een rechte lijn is. Eerder demonstreerde Adrie Koster dat ook al bij Club Brugge: spelers die zich niet aan de afspraken houden, worden meteen gesanctioneerd. Ongeacht welke status ze binnen het elftal hebben.

Een kaakslag moet het telkens weer voor Belgische trainers zijn als ze vanuit het buitenland het voorbeeld krijgen. Trainers in dit land ontwikkelen zich tot op een bepaalde hoogte en blijven dan steken. Erik Gerets is de enige uitzondering op de regel. Weinig coaches verdiepen zich in nieuwe stromingen, laat staan dat ze die op hun elftal projecteren. Raymond Goethals moet de laatste zijn geweest die dat wel deed. De Brusselaar zag in 1959 in Frankrijk voor het eerst hoe de buitenspelval werd gebruikt en verfijnde en perfectioneerde dat systeem. Het was niet echt een moedig concept, een buitenlandse trainer als Ernst Happel moest er komen om de buitenspelval als offensief wapen te gebruiken.

Het Belgisch voetbal is altijd op zijn best geweest in het verweer en het is nog maar de vraag of Dick Advocaat dat kan veranderen. De bondscoach sprak eerder over dominant voetbal. In zijn zoektocht naar het juiste concept gaat hij uit van een 4-3-3, maar tot een radicale cultuurbreuk zal het moeten komen voor het zover is. Tegen Hongarije bleek nog maar eens dat er talent is. Aan Advocaat om er een ploeg van te maken en de juiste puzzelstukken in elkaar te schuiven. Geholpen door duidelijke regels, intern en extern. Op de vraag van een journalist of Romelu Lukaku niet moet opgeroepen worden, wenste Advocaat niet in te gaan. Toen iemand hem nog maar eens herinnerde aan zijn opmerking over Fellaini, negeerde hij ook dat. De mediavertegenwoordigers, hongerig naar quotes, zullen aan de Nederlander moeten wennen.

Eerder zette Dick Advocaat ook al Paul Van Himst op zijn nummer. Toen die vertelde niet te begrijpen waarom Lukaku niet wordt geselecteerd, merkte Advocaat droog op dat het belangrijkste is dat hij het zelf begrijpt. De roep om Lukaku neemt langzamerhand lachwekkende proporties aan. Natuurlijk is de spits van Anderlecht een supertalent, maar hij mag vooral niet verbrand worden. Hoe sterk Lukaku ook oogt, hij is fysiek en zeker mentaal nog een tiener. Door zijn snelle groei kende hij al de nodige spier- en gewrichtsproblemen. Terecht springt Anderlecht met Lukaku zeer voorzichtig om.

Dat de spits – elf wedstrijden in eerste klasse, waarvan niet één over de volle negentig minuten – nu zo wordt bejubeld, valt anderzijds ook te kaderen. Te lang hebben we moeten zoeken naar licht in de duisternis. Ook daardoor werd Dick Advocaat nog voor zijn eerste wedstrijd al heilig verklaard.

door JACQUES SYS

“Lukaku mag vooral niet verbrand worden.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content