Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

DE TRAINER WALTER MEEUWS

“Het probleem van vroeger, de efficiëntie voorin, is gebleven. Dat heeft ons bijwijlen parten gespeeld. Om maar één naam te noemen : geef ons François Sterchele en we hebben vier, vijf punten meer. Dit gezegd zijnde : de budgettaire ruimte om aan de winterstop nieuwe spelers te halen is er niet, het probleem zal de rest van het seizoen blijven, vrees ik. Positieve punten ? Winst tegen Gent, gelijk tegen Anderlecht, goed gespeeld tegen Standard, dat ons nekte qua efficiëntie. De wedstrijden die we moesten winnen, tegen rechtstreekse concurrenten, hebben we thuis ook gewonnen. Uit was er een belangrijke zege op Lierse, eigenlijk hebben we tot dusver gedaan wat we moesten doen. Thuis haalden we 12 op 24, het zal op de Freethiel moeten gebeuren, want uit was het nog niet goed.

“De start – nul op negen – was moeizaam. Ik denk dat we er nog niet klaar voor waren. De Ivorianen kwamen pas eind juni terug naar België, het kampioenschap begon een week vroeger dan normaal, ik vreesde al vooraf dat een voorbereiding van vijf weken te kort kon zijn, zeker omdat we het over een andere boeg gooiden, met opnieuw een mix tussen blank en Afrikaans. Er doen dit jaar geregeld vijf en soms zes nieuwe jongens mee, dat vergde wat aanpassen. We zijn ook een tijdje doorgegaan op de manier van voetballen van vorig seizoen, maar het inbouwen van wat meer zekerheid achterin leidde niet tot puntengewin, integendeel. We misten efficiëntie achterin en naar voren brachten we niks, scoren ging nog moeizamer dan nu. De komst van Karel Snoeckx bracht meer evenwicht. Vanaf de wedstrijd tegen Charleroi zijn we 4-4-2 gaan spelen en dat lukte beter.

“Door de zwakke prestaties van Lierse is het acute degradatiegevaar misschien wat minder, maar voor de barrageplaats in de eindronde gaan zeven à acht ploegen in aanmerking komen. Wij ook. Dat werd ons bij de start van het seizoen voorspeld, zaak is boven die streep te blijven. Als ik de kalender bekijk, wachten ons op het einde van het seizoen spannende thuismatchen. Onze laatste vier duels op de Freethiel zijn tegen ploegen die nu in de buurt hangen.”

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Arunina (6), Badjan (14), Bozic (7), Buskiewicz (12), Copa (17), De Munter (2), Diabis (5), Dissa (14), Gervinho (13) Joseph-Augustin (16), Kaiper (4), Lardenoit (8), Macquet (17), Mahan (16), Ouattara (2), Seka-Affessi (15), Snoeckx (12), Theunis (17), Tokpa (3), Vanhoyweghen (16), Verhulst (1), Zito (10).

DOELPUNTENMAKERS : Badjan (1), Dissa (4), Gervinho (3), Joseph-Augustin (1), Mahan (2), Seka-Affessi (1), Snoeckx (2), Vanhoyweghen (1).

ASSISTS : Arunina (1), De Munter (1), Dissa (1), Gervinho (1), Macquet (3), Mahan (3), Snoeckx (1).

GELE KAARTEN : 37

RODE KAARTEN : 3

STRAFSCHOPPEN : 2 voor (1), 1 tegen (1).

HOEKSCHOPPEN : 57 voor, 96 tegen.

OVERTREDINGEN : 228 begaan, 327 tegen.

TOP – BARRY BOUBACAR COPA

Presteert dit seizoen beter dan de voorbije jaren toen hij mentaal en fysiek wat achter de feiten holde, constant op een hoog niveau. Sterk in de reflexen, zoals de meeste doelmannen in België beter op de lijn dan op hoge ballen. Een stem in de kleedkamer, een leider die ook prestige ontleende aan het heroveren van zijn plaats.

FLOP – PAWEL BUSKIEWICZ

Nieuwe Poolse spits. Had in Bergen de gelijkmaker aan de voet, maar faalde, naar het beeld van de hele heenronde. Traag en technisch zwak, kon nooit indruk maken bij een invalbeurt, laat staan aanspraak op een basisplaats. Veranderde de voorbije twee jaar om de zes maanden van ploeg en het is duidelijk waarom.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier