Xerez stijgt voor het eerst naar de Primera División.

Het stadje Jerez de la Frontera in de provincie Cádiz is bij toeristen in de eerste plaats bekend als hét belangrijkste productiecentrum van sherry. Maar daarnaast ook als thuishaven van een autocircuit voor F1 en talrijke maneges. Nu hoopt de stad dat ook voetbalclub Xerez Club Deportivo, die voor het eerst in zijn 62-jarige geschiedenis naar de Primera División promoveert, zal bijdragen tot het positieve imago van de stad.

De promotie stond al enkele speeldagen voor het einde vast, hoewel de club bij de start van het seizoen zeker niet tot de titelfavorieten behoorde. Xerez zit wat krap bij kas en kon daardoor niet alle beoogde transfers realiseren. Trainer EstebanVigo, bijgenaamd ElBoquerón (de ansjovis), die als speler nog actief was bij Málaga en Barcelona, slaagde er echter in om vanuit een stevige defensieve organisatie zijn team ook vooraan efficiënt te laten spelen.

“De belangrijkste doelstelling was het behoud”, zegt hij. “Temeer omdat er met spelers als Yordi, Samuel en AbelAguilar toch belangrijke steunpilaren waren vertrokken. Maar omdat we veel spelers hebben die al behoorlijk lang met elkaar samenspelen, bleven de automatismen behouden. Met hun kwaliteiten kon ik mijn voetbalprincipes ook effectief toepassen. Bij Barça leerde ik dat gedegen combinatievoetbal de beste manier is om wedstrijden te winnen. Tegen SD Huesca speelden we dit seizoen een duel dat de fans wellicht nooit zullen vergeten. Maar veel belangrijker is voor mij nog de wedstrijd van het seizoen voordien tegen Elche, waarin we ons konden redden.”

Xerez is vooral een creatief team, dat zelden naar de lange bal grijpt. Spelverdeler Emilio José Viqueira zet de lijnen uit. Hij wordt goed bijgestaan door Vicente Moreno en Abel Gómez. De ploeg zorgt ook voor gevaar vanuit de tweede lijn, dankzij de afstandsschoten van Antoñito en Momo. Die laatste scoorde afgelopen seizoen zeventien keer, terwijl MarioBermejo twaalf treffers voor zijn rekening nam. Van cruciaal belang was ook de sterke defensie onder leiding van Aythami, en doelman Chema.

Yaya Touré(26, ex-Beveren) verlengde zijn contract bij Barcelona met één jaar tot in 2012. De opstapclausule voor de Ivoriaanse middenvelder werd verhoogd van 60 tot 100 miljoen euro.

Cristiano Ronaldo (24) ondertekende officieel het contract dat hem voor zes seizoenen aan Real Madrid bindt. De Argentijnse pocketspits Javier Saviola trekt naar Benfica. Ruud van Nistelrooy (32) wil ondanks de fors toegenomen concurrentie graag bij Real Madrid blijven. Royston Drenthe wordt verhuurd aan Fiorentina.

Manuel Llorente, de nieuwe voorzitter van Valencia, verklaarde dat een mogelijke transfer van spits David Villa onbespreekbaar is. Realpreses Florentino Pérez lijkt hem te geloven en zou zijn pijlen nu richten op Karim Benzema, de talentrijke Franse spits van Lyon.

Raúl Albiol (23 ), de centrale verdediger van Valencia, zou dicht bij een akkoord staan met Real Madrid. De transferprijs zou 15 miljoen euro bedragen. Ook Xabi Alonso en Alvaro Arbeloa, twee van de Spanjaarden van Liverpool, zouden in de belangstelling van de Koninklijke staan. Hun gezamenlijke transferprijs zou 45 miljoen euro bedragen.

Ernesto Valverde wordt bij Villarreal de opvolger van de naar Real Madrid vertrokken coach Manuel Pellegrini. Eerder stond hij tussen 2003 en 2005 aan het roer bij Athletic Bilbao en tussen 2006 en 2008 bij Espanyol. Met dat team haalde hij trouwens een UEFA Cupfinale. Afgelopen seizoen leidde hij Olympiakos Piraeus naar de Griekse titel.

Shunsuke Nakamura, de 31-jarige Japanse middenvelder van Celtic, stapt, zoals wij al eerder hadden aangekondigd, over naar Es- panyol. Hij tekende er voor twee jaar.

Filipe Luis, de 23-jarige Braziliaanse linksachter van Deportivo La Coruña, zou volgens zijn trainer Miguel Angel Lotina op weg zijn naar Barcelona.

Nihat Kahveci (29), de Turkse spits die vijf seizoenen voor Real Sociedad speelde en drie seizoenen voor Villarreal, keert nu terug naar zijn oorspronkelijke club Besiktas, waar hij tot in 2001 aan de slag was.

Valenciadoelman César Sánchez (37) kon voor een jaar bijtekenen. De routinier is daar zeer blij om.

Patrick Mtiglia, een 28-jarige Deense linksachter die drie seizoenen voor NAC speelde, tekende bij Málaga, dat eerder ook al verdedigende middenvelder Xavi Torres (22, Barcelona) binnenhaalde.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier