Hoe moeilijk Westerlo het na de transfer van TosinDosunmu naar Austria Wien heeft om weer balans te vinden, bleek uit de vier opeenvolgende nederlagen op rij, de 1 op 15 en de amper twee doelpunten uit zes wedstrijden die de ploeg na het vertrek van de spits maakte. Maar afgelopen weekend kon Westerlo tegen Germinal Beerschot nog eens gevleid met 1-0 winnen. PeterUtaka, Dosunmu’s vervanger, lag met een voorzet aan de basis van het doelpunt. Utaka liet zien dat hij sterk is, een dribbel heeft, maar soms ook een tikje egoïstisch is en minder doelgericht. De wissel Dosunmu-Utaka dwingt Westerlo daarom tot ander voetbal.

WimMennes : “Vroeger probeerden we vaak zo snel mogelijk van achteren uit Dosunmu in de ruimte te sturen. Peter is ook snel, maar toch een ander type. Tosin ging recht naar de goal en shotte, hij zocht bijna uitsluitend de diepte. Peter heeft de verdienste dat hij zoals tegen GBA sneller twee, drie man zal dribbelen, in de voet aangespeeld kan worden en de opkomende spelers kan bedienen. Daarin is hij al heel sterk gebleken. We moeten daarom nu meer over de grond rondspelen in plaats van te counteren als de tegenstander komt. Als Utaka kan afwisselen tussen op tijd een pass naar links of rechts geven, kan hij van groot belang zijn voor ons. Want we mogen de tegenstrever niet te veel laten komen, anders duurt het nu te lang eer we aan de overkant van het veld zijn.”

En dan blijkt dat de verdediging niet ongenaakbaar is. GBA raakte paal en lat en miste voor open doel, want de verdediging gaapte als een wonde. Behalve blessures en schorsingen kampte Westerlo de jongste tijd met vormverlies bij KnutHaraldsen, die werd vervangen door de snellere BobsamElejiko. Er stond ook nog altijd geen onbetwistbare linksachter op, waardoor zowel JefDelen, JoeKeenan als StijnVangeffelen er al werden uitgespeeld. SadioBa bleek als rechtsachter zowat de enige constante. Bovendien zorgden de scheenbeenvliesontsteking van Mennes en de positie van ChrisJanssens op het middenveld voor problemen.

Sadio Ba : “Want dat zijn toch – zonder dat ik anderen een steen wil gooien – twee spelers die verdedigend heel veel werk verrichten. De bal kwam zonder hen soms zeer vlug terug. De lange bal is nu ons spel niet meer, dus moeten we langer wachten en, zoals tegen GBA in de tweede helft, de flanken meer benutten. Ze moesten, zei de trainer tijdens de rust, de bal meer aan Jef ( Delen, nvdr) en mij geven als we vrij waren. Het gevolg was dat ik in de tweede helft twee keer zoveel in balbezit kwam en we meer langs de flanken gingen voetballen. Het veld wordt dan breder en ik kon meestal inspelen naar Mennes of Wagemakers, want een van die twee kwam altijd vrij.”

Waardoor Westerlo kon doen waartoe het in afwachting van de aanpassing van Utaka genoodzaakt is : scoren vanuit de tweede lijn. JeffreyNtuka was het die als opgekomen middenvelder een afgeweken bal binnen trapte. Janssens : “Het zal dikwijls zijn : die eerste goal maken. Ik weet dat van bij Lokeren indertijd : toen Koller naar Anderlecht vertrokken was, konden we in de hele voorbereiding geen match winnen en de competitie begon en we haalden nul op zes. Maar toen kwamen Mbayo en Youla naar boven en begon het te lopen. Zo zal het met Utaka ook gaan.”

JanCeulemans kan dat alleen maar beamen : “Qua talent twijfel ik niet aan Utaka, het is alleen een kwestie van aanpassen en dat vergt tijd, maar tijd kan je in Westerlo krijgen.” (RDG)

RDG

‘Aanpassen vergt tijd, maar tijd kan je in Westerlo krijgen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier