Marc Overmars stopte per direct met voetballen.

Vleugelflitser Marc Overmars wervelt niet meer. Op zijn 31e blijkt zijn knie het niet langer te houden, door een gebrek aan kraakbeen. Een lang voetballeven is op jonge leeftijd voorbij. “Moedig om zo’n besluit te nemen”, oordeelde Overmars’ grootste mentor Louis van Gaal. “Het was een eer om een heer als jij te hebben gekend”, voegde Barcelonavoorzitter Joan Laporta er snel en eerlijk aan toe. Vier operaties – twee aan beide knieën – konden hem niet klein krijgen. Maar toen de Nederlandse artsen zagen wat de Spaanse niet diagnosticeerden, namelijk dat er vrijwel geen kraakbeen meer in zijn rechterknie zat, bleek de fysieke neergang onvermijdelijk. “Mijn generatie is die van Frank en Ronald de Boer. Alleen, ik ben drie jaar jonger, maar heb al wel hetzelfde aantal wedstrijden in de benen. En mijn manier van spelen vreet ook energie. Misschien dat ik daarom wel eerder opraak dan zij”, voorspelde Overmars anderhalf jaar geleden al.

En hij kreeg jammer genoeg gelijk. Tot aan zijn beslissing om te stoppen waren er pieken en dalen geweest. Zijn motivatie om prijzen te pakken hield hem op de been. Maar nu de prijzen uitbleven, doofde het vlammetje en werd de balans na vier seizoenen Barcelona negatief. “Pas als ik aan het eind van mijn contract weg zou gaan zonder een grote prijs te pakken, kan je zeggen dat ik hier sportief mislukt ben. Win je niets, dan kom je in de geschiedenisboeken als slechts een gewone speler”, verklaarde hij nuchter.

Mislukt en gewoon zullen weinig trainers en spelers Overmars vinden. Met zijn versnelling zorgde hij voor dreiging. Toch was er ook wel wat op Overmars aan te merken. Zo was zijn voorzet en traptechniek matig en miste hij de sierlijkheid van menig flankaanvaller. “Ik ben natuurlijk nooit de specifieke vleugelspits geweest met een dubbele schaar zoals Piet Keizer“, weet hij. “Arsenal was mij daarom op het lijf geschreven. Ik was meer de flankspeler voor 4-4-2, met meer ruimte voor zich. Gelukkig maar, want voor de echte buitenspeler is voetbal een lastige sport geworden.”

Zijn laatste acties waren op het EK in Portugal te bewonderen. In de halve finale vlamde hij aanvankelijk op de rechterflank tegen Portugal. Om na rust niet meer terug te keren op de velden. Ondertussen kreeg Overmars al een aanbieding van Go Ahead Eagles om jeugdtrainer te worden. Hij vroeg bedenktijd. (FV)

MARCO VAN BASTEN werd officieel aangesteld als bondscoach. Hij versterkte de staf van Oranje meteen met Richard Witschge, als tweede assistent naast John van ’t Schip, en Stanley Menzo als doelmannentrainer. STIJN VREVEN (31) vertrok na onderling overleg bij Kaiserslautern. De rechterverdediger tekende voor twee seizoenen bij Vitesse, dat eveneens spits Igor Gluscevic (ook ex-FC Utrecht) weghaalde bij Sparta Praag. MARQUINHO (22) liet zijn contract op eigen verzoek ontbinden. De Braziliaanse spits kende heel wat blessureleed, waardoor hij amper aan spelen toekwam. RAFAEL VAN DER VAART zal ook dit seizoen als aanvoerder van Ajax fungeren. OVIDIU STINGA (31) keert terug naar Nederland. De Roemeense oud-speler van PSV tekende immers een overeenkomst voor twee jaar bij Helmond Sport. FEYENOORD liet de Chileense middenvelder Jorge Acuña op huurbasis terugkeren naar Universidad Católica. DE GRAAFSCHAP haalde Darije Kalezic (34, AGOVV) in huis als versterking voor de verdediging. Spira Grujic (FC Twente) stelde te hoge financiële eisen. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier