Dinsdag 25/1

Er is een tijd geweest waarin Sporting Anderlecht die twee inhaalmatchen gecombineerd zou hebben. Om drie uur naar Bergen, 1-4 winnen, snel een stukje rijsttaart en een bekertje thee, dan de bus in naar La Louvière, aftrappen om halfacht, en 0-3 om kwart over negen. Toen zou Jef Jurion wel iets geregeld hebben met de mannen van La Louvière. En mocht de bal toen ontploft zijn, iedereen had onmiddellijk geweten aan wie het lag. Aan Jef, die ergens een lading afgekeurde ballen aan een tiende van de inkoopprijs op de kop had getikt.

Jef heeft ooit Paul Van Himst met een set versleten gordijnen opgezadeld. Jef nam de jonge opkomende vedette Van Himst vaak mee naar sportavonden. Gratis, dacht Paul, maar achter zijn rug vroeg Jef soms toch ‘een kleine vergoeding’. Toen een organisator in het Pajottenland die niet bleek te hebben, keek Jef de parochiezaal eens rond en zei : ‘Geef ons dan die gordijnen maar mee.’ Het scheelde weinig of Polle kon die nacht op het gazon slapen. Mocht met zijn lelijke draperies thuis niet meer binnen.

Vrijdag 28/1

Het EK ijsdansen in Turijn een beetje gevolgd ? Ongelooflijk dat ze zo een topspektakel bij ons niet meer uitzenden. Oud en out is uw Scout, maar wij hebben het nog beleefd dat de BRT dat rechtstreeks gaf. En toen hadden ze maar één net.

Wij zullen niet beweren dat we Sonja Henie nog hebben zien rijden, maar bijvoorbeeld wel Ludmila Belousova en Oleg Protopopov. En later Aleksandr Zaitsev en Irina Rodnina. Over Torvill en Dean praten wij niet, toen had de decadentie zich helaas al meester gemaakt van deze prachtige sport. En dat is er niet op verbeterd. Men heeft soms de indruk niet in het ijsstadion te zitten, maar in de Zillion Zundays bij Frank Verstraeten.

Zeg nu zelf. Op het ijs staan Tatiana Navka en Roman Kostomarov, regerend Europees en wereldkampioen uit Rusland. Waar veel ijs moet liggen, want veel goede kunstschaatsers komen uit Rusland. Wij vertellen er nog bij dat Tatiana Navka gezien mag worden. Wie al kickt op Kim Gevaert, komt bij Tatiana zeker aan zijn trekken.

De muziek begint : Tosca van Puccini. Tatarata tatie. Tot onze ontzetting is het eerste wat die Kostomarov doet, zijn hand tussen de benen van Tatiana steken ! Alles omvattend wat daar te omvatten valt. Hierna tilt hij haar hoog de lucht in. Ward Beysen heeft destijds voor minder de Bourla willen sluiten, maar in Turijn is iedereen verrukt.

Uw Scout zwerft wel eens langs televisiekanalen en internetsites waar een man van zijn jaren, meer nog om gezondheidsredenen dan om redenen van goed fatsoen, beter niet zou vertoeven. Maar niets van wat daar te zien is, komt in de buurt van wat allemaal gebeurt tijdens het Europees kampioenschap kunstschaatsen.

Kostomarov heeft nu haar beiden borsten vast, schuurt tussen haar benen door, grijpt haar bij de enkel en slingert haar zeven keer in het rond, haar neus hooguit vijf centimeter boven het ijs. Daarna hangt ze een tijdje aan zijn geslacht. Het spijt ons indien wij u choqueren, maar iemand moet de waarheid zeggen. Na een kort maar hevig hoogtepunt heeft hij haar nu op zijn schouders gelegd, draait haar een paar keer om zijn rug heen zoals men een sjaal zou omwikkelen, trekt haar tussen zijn eigen benen door, plooit haar dubbel over zijn knie… wij zijn gestopt met kijken.

Doe dit zelf met uw eigen vrouw, of met die van een ander, en u zit vóór het weekend in Leuven Centraal. Maar in het kunstschaatsen staat de fine fleur van de stad te applaudisseren op de banken. En dan moet u nog weten dat de man van Tatiana, Alexander Zhulin, de coach is van het team. Die keurt dat dus goed ! Meer : hij moedigt het aan. Wij kunnen op het juiste woord niet komen maar het is iets met proxi of proxe… proximus ! In de volgende aflevering van Matroesjka’s mag die Zhulin niet meer ontbreken. Dat zal wat anders zijn dan Luc Wyns.

Zaterdag 29/1

Het langverwachte wederoptreden van Kim Clijsters is nu vastgelegd voor begin april. In Bree, tegen Frank Vandenbroucke.

door Koen Meulenaere

‘Geef ons die gordijnen maar mee.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier