Werder Bremen is opnieuw een sterk team.

FRéDéRIC VANHEULE

Ondanks de verkoop van de Braziliaanse international Diego aan Juventus blijven de Noord-Duitsers kandidaat voor de Duitse titel. Trainer Thomas Schaaf (48), sinds mei 1999 hoofdcoach en al zijn hele leven aan Werder Bremen verbonden, legde in Kicker uit hoe hij er samen met sportief directeur Klaus Allofs opnieuw in slaagde een sterke ploeg te vormen. “Het is belangrijk dat wij altijd onze filosofie trouw blijven”, aldus Schaaf. “Wij streven naar aanvallend combinatievoetbal. In eerste instantie willen we natuurlijk goede resultaten boeken, maar het liefst samen met het bieden van het nodige spektakel.”

Werder Bremen presteerde vorig seizoen met een tiende plaats ondermaats. Maar nu gaat het merkelijk beter. “We presteren veel constanter. Sommige spelers verkeren in goede vorm, naast het feit dat onze tactiek ook niet meer gefixeerd is op één of twee individuen.”

Dat was met Diego, de Zuid-Amerikaanse offensieve middenvelder, in de gelederen wel eens anders. “Hij was in ons aanvalsspel een zeer dominante speler”, gaf Schaaf toe. “Dat hielden we bewust in stand, omdat we altijd op hem konden vertrouwen. Andere spelers trokken zich ook aan hem op. Dat alibi is nu weg, ze moeten zelf hun verantwoordelijkheid opnemen.”

Meteen wordt er dan gedacht aan de ontbolstering van de Duitse international Mesut Özil (21, zes goals) en aanvaller Aaron Hunt (23, ook al goed voor vijf treffers). De Peruaanse aanvaller Claudio Pizarro (31, zes doelpunten) zorgt samen met doelman Tim Wiese (27) voor de nodige dosis ervaring. “De huidige selectie blijkt ook zonder Diego veel vertrouwen te hebben”, weet Schaaf. “Het is misschien nog iets te vroeg in het seizoen om al te stellen dat wij titelkandidaat zijn. Maar wat moeten die jongens antwoorden als hen die vraag wordt gesteld? Ze gaan natuurlijk niet zeggen dat ze geen kampioen willen worden. En tot op zekere hoogte ben ik het eens met hen: als het bij ons zo goed blijft draaien, dan spelen we waarschijnlijk mee om de titel.” FRéDéRIC VANHEULE

Na de 1-1 tegen Finland speelde Duitsland in de Veltins Arena van Schalke 04 voor 33.015 toeschouwers 2-2 gelijk tegen Ivoorkust. Lukas Podolski (met een penalty en een goal in de 93e minuut) voorkwam een blamage. Bondscoach Joachim Löw moest het rooien zonder de geblesseerde aanvoerder Michael Ballack, Cacau, Mario Gomez, René Adler, Andreas Beck, Arne Friedrich (allen op de bank). Tim Wiese, Per Mertesacker, Jerome Boateng, Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil kregen net als debutant Stefan Kiessling hun kans.

Felix Magath (56) blijft voor beroering zorgen bij Schalke 04. De trainer kocht blijkbaar voor 600.000 euro aandelen in de Veltins Arena, het stadion van de club uit Gelsenkirchen. Een zelden geziene primeur. Hij nam het pakket van oud-manager Rudi Assauer over. Binnen dit en vier jaar wil Magath met de Königsblauenkampioen spelen. Gerald Asamoah (31) zoekt na tien seizoenen een nieuwe club tijdens de winterstop. Anders dreigt er voor de spits een terugronde bij de amateurs.

De clubloze Serhat Akin (28, ex-Anderlecht) vond met Karlsruhe een nieuwe werkgever, maar coach Markus Schupp reageerde zwaar ontstemd omdat zijn mening niet werd gevraagd door de clubleiding.

Michael Sternkopf (39), tegenwoordig marketingverantwoordelijke bij Kickers Offenbach, bekende dat hij van 1991 tot 1995 bij Bayern München ook vaak depressief was en daardoor anderhalf jaar geneesmiddelen nam.

Bayern München vierde vorige week zijn nieuwe deal met Telekom. Dat bedrijf blijft hoofdsponsor (al sinds 2002) tot 2013, goed voor een jaarlijks bedrag van 25 miljoen euro.

Florian Fromlowitz (23) verdedigde afgelopen weekend het doel van Hannover 96, als vervanger van de overleden Robert Enke. “Hij kijkt van boven toe op mijn prestaties”, weet hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier