Nationale ploeg heeft weinig alternatieven.

Iets meer dan honderd dagen nadat hij werd gepresenteerd als bondscoach, blijft Cesare Prandelli met zijn Squadra de te kloppen ploeg in zijn EK-kwalificatiegroep. Al moet Italië daarvoor Estland dankbaar zijn, dat Servië – de tegenstander van gisteren – klopte in eigen huis.

Opmerkelijk is dat Prandelli breed selecteert. De elf basisspelers die aantraden tegen Noord-Ierland kwamen uit acht verschillende (Italiaanse) clubs en zes diverse regio’s. Gedaan met de blokvorming van internationals uit twee of drie clubs, aangevuld met een paar enkelingen. Juventus domineerde de selectie van 23 nog met vier spelers, voor Sampdoria en Palermo die er elk drie hadden.

Prandelli verraste met zijn selectie, waar Gianluigi Buffon, Mario Balotelli en RiccardoMontolivo (geblesseerd) ontbraken. Hij riep Domenico Criscito (Genoa) en GianlucaZambrotta (Milan) weer op. Zambrotta werd door Prandelli op de invallersbank gelaten. De bondscoach gaf vertrouwen aan de tien jaar jongere Mattia Cassani van Palermo. Ook Domenico Criscito van Genoa keerde na lange tijd weer in de selectie, net als Stefano Mauri (30), die op het middenveld de geblesseerde Riccardo Montolivo verving. Mauri, met Lazio aan de leiding in de Serie A en op dit moment een van de middenvelders die het best in vorm is, was drie jaar lang niet meer geselecteerd.

Voor de twee interlands deed Prandelli zijn beklag. “De Serie A is een rijke competitie, maar arm voor mij als bondscoach. Voor sommige posities zie ik niet wat ik nodig heb. Ik hield vier spelers in het oog: twee zijn geblesseerd, de twee andere liepen verloren.”

Analisten bevestigden zijn stelling: er zijn nauwelijks alternatieven voorhanden. Jonge talenten die bij de Italiaanse beloften uitkomen, krijgen amper kansen in de Serie A. Ze kunnen hooguit hopen op speelminuten bij de betere clubs uit tweede klasse. Toch blijft Prandelli een eigen koers varen qua selectie en speelwijze. “Voetbal is een interpretatiespel. Alleen inzet, ‘grinta’, volstaat niet.”

Sulley Muntari (26) heeft het verkorven bij Inter. De Ghanees, die aan zijn derde seizoen bezig is bij de kampioen, maakt de laatste weken geen deel meer uit van de basiself en vond dat niet kunnen. “Ik ben geen speler om in de tribune te zitten”, liet hij weten. Vorige week belandde hij in de tribune wegens onvoldoende inzet op training. Muntari bood achteraf zijn excuses aan, maar verwacht wordt dat hij in januari naar Engeland verhuist. Vanaf volgende week kan er weer een beroep worden gedaan op middenvelder Thiago Motta (28). Hij was bijna vijf maanden buiten strijd. In augustus werd Motta in de VS geopereerd aan de knie.

Bij Cagliari blijft middenvelder Radja Nainggolan (22) het goed doen. Zo goed dat het even tot een conflict kwam tussen trainer Pierpaolo Bisoli en twee oudgedienden. Bisoli liet voor de vorige speeldag viceaanvoerder Alessandro Agostini (bij de club sinds 2004) en kapitein Daniele Conti (de zoon van ex-AS Romamonument Bruno Conti, bij Cagliari sinds 1999) thuis. “Ze krijgen een kans als ze goed zijn.” Na protest werden ze verwijderd uit de kern, gevolgd door een verzoening. De in Antwerpen geboren Nainggolan speelde tot nu toe in alle zes de competitiewedstrijden mee.

De Italiaanse voetbalbond wil tegemoetkomen aan de eisen van de clubs die een vergoeding willen voor de tijd die internationals bij de nationale ploeg doorbrengen. De FIGC denkt aan 3000 euro per dag per international. Op basis van dat cijfer zou Juventus tijdens dit WK-jaar 897.000 euro opstrijken, Milan 456.000 en Sampdoria 453.000 euro.

Juventus moet het drie maanden doen zonder Leandro Rinaudo (27). De verdediger kwam in de Europa League niet in actie tegen Manchester City door een hernia. Rinaudo werd meteen geopereerd.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier