Danko Lazovic leert bij PSV tot vijf tellen.

Er breekt een enorme grijns door op het gezicht van Danko Lazovic (24) als zijn gedrag op het voetbalveld ter sprake komt. De spits kan soms de indruk wekken een gemiste kans als het absolute einde te beschouwen. Dan kijken zijn ogen vragend omhoog, worden de handen vrij theatraal in de lucht geheven en verraadt de blik een diepe treurnis. Maar die breekbare persoon kan net zo snel transformeren in een explosief heerschap met een verongelijkt gezicht. Dat is vaak zijn houding nadat de scheidsrechter hem geen gelijk gaf. Dan liggen de emoties dicht onder de oppervlakte.

De Volkskrant confronteerde de Servische international met de vooroordelen die over hem bestaan. Lazovic reageert op zijn eigen wijze, met veel zelfspot. “Ik vind het jammer dat iedereen zegt dat ik altijd fopduiken maak”, verwijst hij naar de opmerking van Vitessegoalie Piet Velthuizen. “Soms probeer ik een strafschop te versieren, dat doet toch iedereen. Maar het is echt niet zo dat ik het zestienmetergebied inloop en denk : nu wil ik een penalty ! Ik had al de stempel van een moeilijke jongen. En die van een egoïst.”

Hij neemt het ook op voor zijn opvliegende karakter. “Jullie zeggen in Nederland altijd : je moet eerst tot tien tellen”, lacht hij. “Maar ik kan niet eens tot vijf tellen, dan ontplof ik al. Máár het gaat al beter. Bij Feyenoord reageerde ik al na één seconde. Zo ben ik thuis ook. Mijn familie weet dat gelukkig.”

Na een mislukt avontuur bij Feye- noord (“Ik kreeg pijn in mijn rug en kont van de invallersbank”), dat hem in 2003 voor 7 miljoen euro had gekocht bij Partizan Belgrado, werd Lazovic in de zomer van 2006 door Aad de Mos naar Vitesse gehaald, waar het meteen klikte. “Hij zei : ‘Jij bent mijn spits en speelt elke wedstrijd.’ Toen vroeg ik hem : ‘Wat gebeurt er als ik tien wedstrijden slecht speel ?’ Daarop antwoordde hij : ‘Dat maakt niet uit.’ Aadje is een speciale man. Hij heeft een aparte plek in mijn hart. Zonder hem was ik nooit teruggekomen.”

Hij werd realist. “Ik ben geen dromer. Drie jaar geleden had niemand verwacht dat ik naar PSV zou gaan. Nu ik hier ben, moet ik presteren. Anders ben ik niet genoeg voor de top.”

Feyenoord kan waarschijnlijk pas in 2008 weer een beroep doen op centrale verdediger Ron Vlaar (22). Hij scheurde de voorste kruisband van zijn linkerknie, wat een herstelperiode van minstens drie maanden inhoudt. Aanvaller Tim Vincken (21) liep een nieuwe teleurstelling op, want de jeugdinternational viel nu uit met een hamstringletsel. Eerder hielden een gebroken kuitbeen en een schouderblessure hem aan de kant.

Willem II moest bijna drie weken wachten op een werkvergunning voor de Braziliaanse aanvaller Cristiano, die op de laatste dag van de transfermarkt definitief werd overgenomen van FC Basel. Technisch manager Andries Jonker (44) blijft nog vier jaar langer verbonden aan de club uit Tilburg.

FC Groningen en trainer Ron Jans passen goed bij elkaar en onderstreepten dat met een nieuwe verbintenis tot 2010. Jans, die in het najaar van 2002 aantrad als hoofdcoach als opvolger van de ontslagen Dwight Lodeweges, groeide uit tot een populair boegbeeld en loodste de ploeg tweemaal naar de UEFA Cup.

FC Utrecht legde doelman Wesley de Ruiter (21), een talent uit de eigen jeugdopleiding, vast tot 2011.

Mario Been blijft, ondanks de minder goede klassering, ook de komende twee seizoenen sportief verantwoordelijke bij NEC.

Clarence Seedorf (AC Milan) uitte op RTL4 uiterst voorzichtig kritiek op de speelstijl van de Nederlandse nationale ploeg. De middenvelder vertelde dat hij denkt dat Oranje beter zal voetballen in een 4-4-2, in plaats van in de huidige 4-3-3. Seedorf zou ook graag eens met Wesley Sneijder willen spelen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier