Bart De Clercq heeft toekomst als ronderenner.

Toegegeven, de slotklim bolde als een autostrade, de grote kanonnen spaarden erg lang hun kruit op en de etappe was met haar 110 kilometer de kortste van de hele Giro. Toch schreef Bart De Clercq met zijn totaal onverwachte overwinning in Montevergine di Mercogliano vrijdag Belgische wielergeschiedenis. Van 1973 was het immers geleden dat een landgenoot – Eddy Merckx op de Monte Carpegna – nog een Girorit met aankomst op een bergtop won.

De Clercq is een product van het Davobelofteteam, waar ook Thomas De Gendt, de revelatie van Parijs-Nice, uit voortkomt. Ex-renner Kurt Van de Wouwer is ploegleider bij dit satellietteam van Omega Pharma – Lotto. “Ik ontdekte Barts klimtalent twee seizoenen geleden in het Zwitserse hooggebergte tijdens de GP Tell”, vertelt hij. “Bergop kan Bart uitstekend een heel hoog en egaal tempo aanhouden. Bij Marc Sergeant drong ik eropaan om hem dit jaar prof te laten worden in het ProTeam.”

Voor een neoprof is De Clercq, die eind augustus 25 wordt, niet meer piepjong. “Maar ik zie hem nog veel progressie maken”, zegt Van de Wouwer. “Weet dat Bart nog geen drie jaar aan competitiewielrennen doet.” Tot zijn achttiende beoefende de Oost-Vlaming atletiek, een hobby die hij moest opgeven door een hardnekkige scheenbeenblessure. Daarna sloot de Zottegemnaar zich tijdens zijn universitaire studie aan bij een plaatselijke wielertoeristenclub. Tot zijn ouders hem in juli 2008 niet langer konden tegenhouden om ook wedstrijden te rijden.

“Zonder pech is Bart vertrokken voor een mooie wielercarrière”, meent Van de Wouwer. “Voor zijn overstap naar de profs vreesde ik alleen dat hij wat te braaf en te rustig was. Maar hij wist zich de voorbije maanden goed te integreren in de ploeg van Omega Pharma – Lotto. Weinigen leven zo professioneel voor hun vak als hij. Bart weet wat hij wil. Hij is zeker geen eendagsvlieg. Maar verwacht nu niet dat hij een veelwinnaar wordt. Door gebrek aan explosiviteit heeft hij totaal geen scherpe demarrage of sprintersbenen.”

Op dat vlak is De Clercq alvast een nieuwe Jurgen Van den Broeck. Maar of dat betekent dat ook hij ooit kan schitteren in de Tour? “Ik zie hem in de toekomst wel een goed klassement behalen in de grote ronden”, wakkert Van de Wouwer alvast de hoop aan. “Bart is heel regelmatig. Hij heeft zelden of nooit een slechte dag. Een toptijdrijder zal hij nooit worden, maar hij kan wel vrij goed de schade beperken, zoals al bleek net voor de Giro in de Ronde van Romandië. Ook in dit onderdeel kan hij nog vooruitgang boeken.”

Na de rit zondag op de Etna prijkte De Clercq op de 52e plaats in de tussenstand. “In deze Giro wordt een goed klassement moeilijk voor hem”, beseft Van de Wouwer. “Bart spendeerde al veel energie in ontsnappingen. Hij verloor ook al bijna een kwartier in de rit over onverharde wegen, waarin hij een wiel afstond aan Jan Bakelants. Maar hij zal nog weleens meeglippen in een ontsnapping. Zijn Giro overtreft sowieso nu al alle verwachtingen.”

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier