Dwight Lodeweges stapte op bij NEC.

Het was een grote verrassing, toen vorige week dinsdag bekend raakte dat Dwight Lodeweges, de coach van Björn Vleminckx, het voor gezien hield. “Hij had geen energie meer om het maximale uit de spelersgroep te halen”, zo liet algemeen directeur Jacco Swart weten. Hoewel hij pas vier maanden in dienst was van de club uit Nijmegen, zag de trainer voor zichzelf geen toekomst meer. Vreemd genoeg meldde Lodeweges de clubleiding het nieuws op de dag van zijn 52e verjaardag.

Natuurlijk was de competitiestart niet al te best. Na elf wedstrijden sprokkelde hij slechts elf punten, wat leidde tot een elfde plaats. Teleurstellend. Zeker als je weet dat er vorig seizoen nog Europees voetbal was behaald onder voorganger Mario Been. Maar net als onder zijn bewind kwamen er opnieuw twee punten aan het licht die al een tijdje frustratie opwekken: de selectie ontbeert elke vorm van zelfkritiek én zou het ook niet zo nauw nemen met de uitgestippelde regels en richtlijnen. “Het lukt mij niet een wending te geven aan de huidige situatie en ik heb er geen vertrouwen in dat ik dat op korte termijn kan veranderen”, zo gaf Lodeweges aan in een korte persverklaring.

Omdat assistent-trainer Ron de Groot, als enige in het bezit van het benodigde Coach Betaald Voetbaldiploma, herstelt van een hartinfarct, werden de taken van Lodeweges in eerste instantie overgenomen door Wim Rip en Wilfried Brookhuis.

NEC haalt dus opnieuw het nieuws op een manier die schadelijk is voor het imago. Een paar maanden geleden moest Been al meermaals spelers disciplinair schorsen en terugzetten naar het tweede elftal, omdat zij zich niet aan de gedragscode hielden. Dat had Lodeweges misschien ook kunnen doen? “Maar dan hadden wij nauwelijks spelers overgehouden, omdat wij door blessures al zo zijn uitgedund”, argumenteerde aanvoerder Gabor Babos in de Volkskrant.

“Maar denk nu niet dat NEC een losgeslagen bende is”, oordeelt Swart. “Wij zijn geen FC Hollywood aan de Waal. Maar deze spelersgroep is nu wel gebaat bij een peoplemanager.”

Na lange onderhandelingen slaagde FC Twente erin om trainer Steve McClaren (48) vast te leggen voor een extra seizoen. De Engelsman blijft dus tot 2011 in Enschede.

In de derde ronde van de KNVB-beker sneuvelden VVV-Venlo (na strafschoppen bij Sparta), Vitesse (1-5 tegen FC Groningen) en Roda JC (0-2 tegen PSV). Voor de achtste finales (op 22 en 23 december) werd FC Groningen aan NEC gekoppeld, ontvangt Feyenoord AZ, treft Heerenveen PSV en wacht Ajax een bezoek aan hoofdklasser WHC.

Dirk Scheringa is niet langer voorzitter van AZ, een functie die hij vervulde sinds 1993.

‘Mister Feyenoord’ Coen Moelijn (72) onthulde vorige week maandag een standbeeld van zichzelf in brons op het plein voor De Kuip. De befaamde linksbuiten, die van 1955 tot 1972 Het Legioen vermaakte met zijn onnavolgbare dribbels en 487 duels voor de Rotterdammers speelde, vond het allemaal heel mooi. Bovendien werd ook zijn biografie gepresenteerd.

Kris De Wree (28, ex-Beveren en Germinal Beerschot) ontkwam niet aan een operatie. De verdediger van Roda JC sukkelde al een tijdje met de lies. Zijn revalidatie zal minstens drie maanden in beslag nemen. Laurent Delorge werd door coach Harm van Veldhoven om disciplinaire redenen geschorst.

Het voortbestaan van RKC lijkt verzekerd nu de gemeente bereid is om de stadionhuur te verlagen van 600.000 naar 450.000 euro. De clubleiding moet nu nog 150.000 euro vinden om te overleven. Ook de spelers doen hun duit in het zakje. Benjamin De Ceulaer, Alex Di Gregorio, Gérard Lifondja en co zien voor de rest van het seizoen af van hun wedstrijdpremies.

Fred Rutten vestigde bij PSV een nieuw trainersrecord, door voor de twaalfde keer op rij ongeslagen te blijven vanaf de competitiestart.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier