Ex-Anderlechtspitsen Jan Mulder, Paul Van Himst, Alex Czerniatynski en Marcel Decorte geven hun soms ongezouten mening over de Argentijnse spits. ‘Ik vind hem een jeanette op voetbalschoenen.’

Uit statistieken (zie kader) blijkt dat Nicolás Frutos gemiddeld 0,605 doelpunten per wedstrijd maakt. Daarmee is hij de elfde beste paars-witte spits ooit. Maar statistieken zeggen niet alles. Daarom vroegen we aan vier ex-Anderlechtgoalgetters wat ze van de ‘reiger’ denken.

Jan Mulder

“In mijn tijd leken alle doelpuntenmakers in dezelfde gietvorm gemaakt. Ze waren niet speciaal groot of klein of dik of dun. Het waren echte allrounders, die met beide voeten en met het hoofd de weg naar de netten wisten te vinden. Jongens met wie ik zelf nog bij paars-wit heb gespeeld zoals Jacky Stockman, Johan De Vrindt of de man die er als mijn opvolger werd binnengehaald, Attila Ladinsky, beantwoordden aan dat profiel. Sinds een aantal jaar is het profiel van de typische Anderlechtste goalgetter echter grondig veranderd. Jan Koller was de eerste die als lange targetspits op dezelfde manier speelde als nu Nicolás Frutos. Ik vind het eigenlijk wel spijtig dat daardoor het academische voetbal voor een stuk verloren gaat. Het is eigenlijk niet om aan te zien. In tegenstelling tot jongens als Luc Nilis en Johnny Bosman en zelfs mezelf, is het echt niet leuk om die gasten te zien spelen. De Tsjech had helemaal geen stijl, de ‘reiger’ is nog een pak erger: sorry, maar ik vind hem een jeanette op voetbalschoenen. Anderzijds scoort hij natuurlijk wel doelpunten. En dat is en blijft het belangrijkste.”

Paul Van Himst

“De cijfers die ik onlangs zag, zijn veelzeggend: de jongste drie jaar verloor Anderlecht hoop en al drie keer als Frutos in de basis stond. Voor het rendement van het collectief is de Argentijn dus echt onmisbaar. Hij werkt niet alleen erg goed af, maar hij doet ook zijn teamgenoten beter voetballen. Het is echt geen toeval dat de flankspelers Mbark Boussoufa en Stanislav Vlcek, die relatief bleek hadden gepresteerd sinds het begin van het seizoen, tegen KV Mechelen – toen Frutos er voor het eerst echt weer bij was – plots zo sterk voor de dag kwamen. Erg belangrijk is ook de manier waarop Frutos indruk maakt op de tegenstanders. Met hem erbij kan Anderlecht de tegenstrever echt onder druk zetten. Er is geen enkele spits in België die voor de tegenpartij zo’n lastpost is. En hij heeft een persoonlijkheid die zelfs op scheidsrechters indruk maakt. Het is misschien een detail, maar ook dat kan soms een wedstrijd doen kantelen.”

Alex Czerniatynski

“Hij is bij uitstek een sleutelspeler voor Anderlecht. Als je naar zijn statistieken kijkt, kan je hem zelfs mister 60 % noemen. Eerlijk waar, hij verbaast me elke keer weer, want hij trapt even gemakkelijk met rechts als met links, hij kan de bal met het hoofd terugleggen of zelf raak koppen, de bal bijhouden en versnellen. Hij beschikt echt over het hele arsenaal van kwaliteiten die een moderne en complete spits moet hebben. Bovendien is hij ondanks zijn lengte enorm snel. Kortom, ik vind hem een echte superspits, maar daar staat natuurlijk tegenover dat hij zo broos is. Door die grote blessuregevoeligheid zie ik hem nooit eens een seizoen uitdoen waarin hij kan meedingen naar de titel van topschutter. Dat is erg jammer, want als hij 100 % is, is hij voor het huidige team gewoon onmisbaar. Het is eigenlijk zelfs een scheefgegroeide situatie geworden: Anderlecht is te afhankelijk van Frutos.”

Marcel Decorte

“Frutos beschikt over de gave om op het juiste moment op de juiste plaats te staan. Zonder hem is het team niet helemaal hetzelfde. Ik heb het in ieder geval nog nooit meegemaakt dat Anderlecht zo sterk afhankelijk is van één speler. Qua rendement heeft hij zijn gelijke niet.” S

door bruno govers – beeld: reporters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier