Geen excuses meer voor MPH

© belga

Een kern die te beperkt is om hoger te mikken dan de derde plaats: dat was het favoriete riedeltje van Preud’homme zodra het duidelijk werd dat Standard zijn dromen van de Champions League mocht opbergen. Nochtans was de coach vorige zomer ruim voor het einde van de transferperiode gearriveerd en hij leek er toen van overtuigd dat de groep in staat was om hoog te eindigen. Dat menen we alleszins te mogen afleiden uit het feit dat hij er niks aan veranderde…

Dit keer zijn er geen excuses meer voor MPH. Met zijn talrijke petjes en functies is hij de best geplaatste coach van het land, en misschien zelfs van de wereld, om de kern samen te stellen die hij in zijn hoofd heeft. Hij moet wel enkele van de beste spelers van afgelopen seizoen vervangen. Gezien de ontbolstering van Vanheusden is het vertrek van Luyindama al bijna vergeten. Maar nu moeten wel de gaten opgevuld worden die het vertrek van Djenepo en vooral van Marin geslagen hebben. De Roemeen was zonder meer een van de sterren van het seizoen 2018/19. Ochoa, ook een van de beste drie spelers vorig seizoen, is er nog altijd, maar men verwacht dat hij van de ene dag op de andere zal vertrekken.

Geen excuses meer voor MPH

Extra matrassen in de vertrekhal

Het welslagen van een transferperiode kan erg afhankelijk zijn van een huismakelaar, indien een club in die valstrik trapt. Standard heeft enkele sleutels van zijn schatkist aan Bayat gegeven. Zo komt het dat Limbombe, terug van Nantes, nu op Sclessin rondloopt. Een gok, want veel presteerde die sinds zijn vertrek uit Brugge niet. Voor de rest is Standard vooral gaan shoppen bij lager aangeslagen clubs, zoals Kortrijk, Waasland-Beveren en Mouscron. Dat is altijd een risico, zoals ook clubicoon Gerets zegt. Schitteren bij een club die buiten de top zes valt en uitblinken aan de top van het klassement, dat zijn twee heel verschillende dingen.

Geen excuses meer voor MPH

Doorgaans is het wachten tot het eind van de transferperiode om te weten wie er naar Standard komt. Dit jaar is het alleszins wachten om te weten wie er vertrekt. Met een tiental nieuwe gezichten lijken de inkomende deals ongeveer voltooid. Maar in de vertrekhal mogen ze stilaan extra matrassen gaan leggen. Ochoa zou weg willen, Carcela ook, maar daar beweegt weinig (logisch, gezien zijn slechte seizoen). En dan is er nog Mpoku, voor wie er geen plaats is in het project maar die nog altijd onder contract ligt. Naast hen zijn er nog enkele anonieme spelers die ook weg mogen.

Geen excuses meer voor MPH

Dicht bij de doorbraak

Het komende seizoen zou kunnen bepaald worden door het niveau van uitstekende spelers die op het punt staan te ontbolsteren maar er nog net niet helemaal zijn. Denk maar aan Gavory (slecht één jaar in eerste klasse, maar een goed jaar), Oulare (eindelijk verlost van zijn kwaaltjes?) en Halilovic, die afgelopen seizoen bij momenten geniaal was, maar dat was hij bij andere clubs in het verleden ook terwijl hij nooit op de lange termijn kon bevestigen.

Geen excuses meer voor MPH

In/out

IN

Amallah & Vojvoda (Royal Excel Mouscron), Boljevic (Waasland-Beveren), Guzmán (Independiente Santa Fe, Col), Gavory (FC Utrecht, Ned), A. Limbombe Ekango (FC Nantes, Fra), Vanheusden (Inter, Ita), V. Milinkovic-Savic (Torino, Ita), Avenatti (Bologna FC, Ita, via KV Kortrijk).

OUT

Marin (Ajax, Ned), Selahi (FC Twente, Ned), Carlinhos (Vitória SC, Por), Djenepo (Southampton FC, Eng), Luyindama (Galatasaray, Tur), Loetsjkevitsj (FK Oleksandria, Ukr), Déom (MVV, Ned), Rousseau ( R Exc. Virton).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier