Lierse en Lyra gaan samenwerken. Van een nieuwe fusie is geen sprake.

Bijna 3000 toeschouwers en 300 eters verzamelden zich zaterdag in het gezellige, wat ouderwetse stadion van K.Lyra TSV voor de eerste derby Lyra-Lierse SK sinds 1989 (uitslag 0-1). Toen speelden, net als in 1986, beide clubs de enige onderlinge wedstrijden na de breuk in 1972. De laatste competitiederby dateert van 1954, toen Lyra voorgoed uit eerste afdeling verdween. In 1972 fusioneerden beide Lierse clubs de zwartgele liberalen en de roodwitte katholieken tot Lierse SV, maar drie maanden later scheidde een harde kern van Lyra zich opnieuw af en ging opnieuw van start in vierde provinciale, van waaruit men zich omhoog werkte tot derde klasse.

Na een contact tussen voorzitters Gaston Vets (Lierse) en Sam Wijckmans (Lyra) volgde met medewerking van schepen van sport Walter Grootaers een eerste, maar stroef gesprek. De volgende contacten liepen een stuk vlotter en resulteerden in een geschreven voorstel tot samenwerking, zonder intentie tot fuseren. Liersemanager Herman Van Holsbeeck vindt het logisch dat twee clubs wiens terreinen op minder dan een kilometer van mekaar liggen de handen in mekaar slaan: “Alleen bij de oudere generatie leeft de verbittering nog. Twee clubs die niet met mekaar praten geven de plaatselijke politici een perfect excuus om voor geen van beide iets te doen.” Drie jaar geleden weigerde Lyra nog mee te werken toen Lierse bij het stadsbestuur ging aankloppen om de bouw van een nieuw, gemeenschappelijk te bespelen stadion te bepleiten.

De doelstellingen van beide clubs verschillen: beoogt Lierse een constante factor te worden in de subtop van het Belgisch voetbal, dan wil Lyra de beste amateurclub van België worden.

Per 15 augustus maken beide clubs in eerste instantie een sportieve evaluatie van de A-kern. Het kan dat één of twee spelers van Lierse naar Lyra gaan. Van Holsbeeck: “Dat kunnen jonge spelers zijn, of minder jonge. Stel dat FrankLeen geen nieuwe club vindt, dan is voetballen in derde en betaald worden door Lierse misschien een beter alternatief. Want per 31 augustus is met de nieuwe transferregeling alles geblokkeerd tot het eind van het jaar.”

Eerder ziet het er naar uit dat jong talent uit de Lierse kern tijdelijk naar Lyra overstapt: beter een stage van zes maanden aan de top in derde en in januari terugkeren dan bij de reserven verkommeren.

In het verleden was al sprake van toevallige uitwisselingen, zij het in één richting. Vijf spelers uit de kern van de derdeklasser kregen op zijn minst een deel van hun opleiding op het Lisp. Doelman Claeys zat als enige ooit in de A-kern van Lierse, als doublure voor Dany Verlinden. (GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content