De Serie A is aan de tiende trainerswissel toe.

Gianni De Biasi (53) vervangt bij Udinese Pasquale Marino. In plaats van mee te strijden voor Europees voetbal, was Marino met Udinese naar de veertiende plaats afgezakt. De Biasi, in december vorig jaar ontslagen bij Torino, krijgt zes maanden de tijd om zich te bewijzen. Marino is al de tiende trainer die dit jaar ontslagen werd in de Serie A. De eerste trainerswissel vond al na de tweede speeldag plaats, toen Luciano Spalletti (intussen onderdak bij Zenit Sint-Petersburg) zelf opstapte bij AS Roma.

Later wisselden Atalanta Bergamo, Napoli, Livorno, Bologna, Siena (tweemaal), Palermo en Catania nog van coach. Bij Juventus is de positie van debutant-trainer Ciro Ferrara ondertussen erg wankel, terwijl ook bij Lazio de situatie van Davide Ballardini onzeker wordt. Eerder hing het lot van Leonardo bij Milan aan een zijden draadje. Maar nadat de clubleiding aankondigde niks te veranderen, keerden de kansen en begon Milan aan een positieve resultatenreeks.

Trainers zijn in Italië niet meer dan passanten. Carlo Ancelotti, die tot zijn vertrek naar Chelsea bijna acht jaar onafgebroken eenzelfde club (Milan) trainde, lijkt voor lange tijd een unicum te blijven. Op dit moment is de man met de langste diensttijd bij éénzelfde club Cesare Prandelli (52), aan de slag bij Fiorentina sinds de zomer van 2005. Bij Genoa werkt Gian Piero Gasperini al sinds het seizoen 2006/07.

Nooit eerder was de Serie A in zo’n korte tijd een dergelijk trainerskerkhof. Vorig jaar werden over heel de competitie tien wissels doorgevoerd. Als het huidige tempo wordt aangehouden, sneuvelt vast en zeker het record van het seizoen 1951/52. Toen werden in totaal vijftien oefenmeesters voortijdig doorgestuurd. De Serie A gaat de Duitse Bundesliga vooraf, waar dit seizoen al zes trainers andere oorden mochten opzoeken. In de Premier League en de Franse Ligue 1 hebben trainers de meeste werkzekerheid: daar werden telkens twee coaches de laan uitgestuurd. In België bedraagt het aantal trainerswissels tot nu toe vijf.

Lazio moet Goran Pandev (26) met onmiddellijke ingang vrij laten. De Macedonische spits leeft al sinds de zomer in onmin met zijn club, die hij toen al wilde verlaten. Clubvoorzitter Claudio Lotito wees hem op zijn nog lopende contract en liet hem vervolgens uit de kern. Daarop eiste Pandev zijn vrijheid. Lazio moet hem nu laten gaan en 160.000 euro betalen, maar gaat in beroep. In januari komt ook de zaak van de 27-jarige Argentijnse middenvelder Cristian Ledesma voor, die samen met Pandev uit de kern werd gezet.

Luca Toni (31) voetbalt de komende zes maanden hoogstwaarschijnlijk op uitleenbasis bij AS Roma. De Italiaanse international, die bij Bayern München nog een contract heeft tot 2011 maar er niet meer gewenst is, wil graag met Francesco Totti in de spits lopen.

José Mourinho heeft nog eens bevestigd dat hij bij Inter zijn contract uit wil doen. “Ik blijf tot 2012.” Aan een Portugese krant zei hij dat zijn liefde voor het Italiaanse voetbal niet over is. “Die is nooit begonnen.”

Roberto Bettega (59) keert na drie jaar terug naar Juventus, waar hij op verzoek van voorzitter Jean-Claude Blanc in het bestuur opgenomen wordt. Tot 1983 was Bettega bij Juventus een gerenommeerde spits (42-voudig international). Daarna maakte hij deel uit van het bestuur, maar bij het voetbalschandaal van 2006 zette hij een stap opzij, hoewel hem nooit iets aangewreven kon worden. Bondscoach Marcello Lippi verduidelijkte dat hij Juventus raad blijft geven, maar niet terugkeert als trainer of technisch directeur.

Twee van de vier uitgestelde wedstrijden van de zeventiende speeldag van vorige week (Bologna-Atalanta en Genoa-Bari) worden gespeeld op 20 januari. Fiorentina-Milan en Udinese-Cagliari zijn gepland voor 27 januari.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier