Lokeren zal zijn hele Afrikapolitiek herzien. Aldus sprak vorige week Willy Verhoost in dit blad. Wat vindt Willy Reynders daarvan, de directeur Afrika van Lokeren. “Het is niet omdat je je competitiestart mist en er grote stukken in de krant komen, dat je Afrikapolitiek mislukt is”, zegt hij. “Integendeel, de voorbije jaren heeft Lokeren er een stuk kwaliteit uitgehaald. Zijn Afrikapolitiek is een van de redenen waarom Lokeren kan overleven. Alleen is de Europese voetbalmarkt nu natuurlijk stilgevallen. De oorzaak waarom Lokeren zijn start heeft gemist, is gewoon dat zijn sterkhouders niet draaien zoals vorig seizoen. Waarom niet ? Te veel gespeeld, overbelast programma, nieuw contract, minder gemotiveerd… Dáár moet je het zoeken, niet elders.”

Hij zit momenteel in Kameroen. “Ik tracht er mijn job te doen”, zegt hij. “Dat is hier ter plaatse opleiden en selecteren in functie van wat er gevraagd wordt. Dit seizoen is er naar buitenspelers gevraagd. Voor de linkerkant vooral, want op rechts kon men weg met De Beule en Zoundi. Van de jongens die op stage zijn gekomen, zijn er twee in aanmerking genomen. Ambane, een echte linksbuiten, en Ekounga, topschutter van Kameroen in een systeem met twee centrale spitsen. Dan zijn er, met het oog op de vervanging van Katana en een mogelijk vertrek van Doba, met Zanzan en Diallo ook nog twee jonge verdedigers bijgekomen. In de breedte staat men er serieus beter voor, wat vorig jaar toch de klacht was. De kern was te klein. We praten ook over versterking in de breedte, omdat de vaste plaatsen ingenomen waren, en blijven, aangezien ervoor gekozen is om het contract van de drie IJslanders in de centrale as te verlengen. Ik had er de Ballon d’Or kunnen brengen, maar dat had geen enkele zin. Hij zou toch niet gespeeld hebben.”

En de positie van centrumspits ? “Daar is er de aankoop van Baldvinsson“, zegt Reynders. “En Fofana, die terugkeert van een kruisbandletsel. Hij kan oorlog maken en heeft scorend vermogen. Er is nog veel werk aan, maar wat wil men ? Dat ik hier gesneden brood ga maken ? Wie dat verwacht, leeft in de omgekeerde wereld. Zelfs een absolute topper als Aruna had in België een jaar aanpassing nodig. Overigens. We zitten hier met een goeie centrumspits, hoor. Ounars. Een targetman. Groot, meevoetballend en makkelijk scorend. Men heeft hem gezien, maar… ík ben niet diegene die de keuzes maakt voor Lokeren, hé.”

“Ik kan alleen zeggen dat ík hier mijn job doe”, aldus nog Reynders. “In Kameroen staan we op kop en zijn we nog in de running voor de halve finales van de CAF, de Afrikaanse Champions League. In Ivoorkust zijn we kampioen geworden en haalden we de halve finales van die CAF. Het moet toch zijn dat het aardig lukt om hier de betere spelers te vormen. Ik dacht ook dat het al lang bewezen was dat er in Ivoorkust materiaal is. Hoe zouden anders Doba en Zanzan bij ons hebben kunnen lukken ?”

‘Het is niet omdat je je competitiestart mist, dat je Afrikapolitiek mislukt is.’

(Willy Reynders)

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier