Santander is aan zijn beste seizoen ooit bezig

Toen MéméTchité tekende bij Santander, een ploeg die al jaren als dé grijze muis bij uitstek anoniem meedraait in de Liga , had hij wellicht nooit kunnen vermoeden dat hij er dit seizoen zoveel zou meemaken. De club die in de pikorde van de budgetten pas op de dertiende plaats prijkt in de Spaanse hoogste klasse, heeft zich immers ontpopt tot seizoensrevelatie. In de competitie heeft Santander na negen overwinningen, vijf draws en vijf verliespartijen 32 punten en in de Copa del Rey staat het team uit Cantabrië voor het eerst in zijn geschiedenis in de halve finale.

De opgang van Racing is vorig seizoen begonnen toen trainer MiguelAngelPortugal op de laatste dag van de mercato de boomlange Servische spits NikolaZigic bij de ploeg haalde. Afgelopen zomer is Portugal als technisch directeur vertrokken naar Real Madrid, terwijl Zigic een contract tekende bij Valencia, maar dat heeft geen rem gezet op de opmars van Santander. Marcelino Garcia, die als trainer al successen had gehaald bij Recreativo Huelva, nam met succes het roer over. Hij kan rekenen op een team zonder vedetten dat een hecht blok vormt. Vooral thuis geeft Santander bijzonder weinig kansen weg. De ploeg is een goede mix van jeugd en ervaring en heeft een stevige ruggengraat: doelman ‘ Toño‘, die zijn verdediging goed stuurt, Argentijnse centrale verdediger EzequielGaray, van wie wordt gezegd dat hij zal overstappen naar FC Barcelona, spelverder GonzaloColsa, die goed wordt geholpen door schokbreker Pedro Duscher en aanvalsleider PedroMunitis, die al bewijst dat men hem te vroeg heeft afgeschreven.

Mémé Tchité en EbiSmolarek, de twee spitsen voor wie Santander afgelopen zomer in totaal twaalf miljoen euro betaalde, zorgen met hun snelheid voor het nodige gevaar. De vroegere Anderlechtspeler heeft trouwens al een paar keer gescoord. De Pool Ebi Smolarek is de zoon van de vroegere international WlodzimierzSmolarek. Hij speelde eerder al voor Feyenoord en Dortmund, maar trekt zich ook in Spanje goed uit de slag. Volgens hun trainer hebben beide spelers nog behoorlijk wat progressiemarge. Santander speelt al 40 jaar in de Liga, maar kon nog nooit Europees voetbal afdwingen. Misschien lukt het dit jaar wel…

Raúl (30) en Iker Casillas (26) tekenden bij Real een levenslang contract, waardoor ze na hun spelerscarrière aan de slag kunnen in een verantwoordelijke positie naar hun keuze. Hun spelerscontracten lopen respectievelijk nog tot in 2011 en 2017, en worden automatisch verlengd zodra ze 30 wedstrijden spelen. Wesley Sneijder (23) brak op training een rib en zal een maand buiten strijd zijn.

Real Madrid blijft de rijkste club ter wereld. Vorig jaar boekte de Koninklijke een omzet van 351 miljoen euro.

José Del Nido, voorzitter van FC Sevilla, heeft aangekondigd dat hij spelers van de hand zal moeten doen als de club er niet in slaagt om zich te kwalificeren voor de Champions League.

Samuel Eto’o (26) is niet alleen twee dagen later dan afgesproken van de Afrika Cup teruggekeerd. Hij liep ook een blessure op aan de bil waardoor hij vorig weekend niet van de partij kon zijn in het duel tegen Zaragoza.

Javier Mascherano, de Argentijnse middenvelder van Liverpool, bood zijn diensten aan bij Barcelona.

Jaime Gavilan (22), de middenvelder van Getafe, is na een duel met een speler van AEK Athene verkeerd neergekomen met het hoofd op de grond en moet twee weken rusten. “Ik wil de beelden niet herbekijken,” verklaarde hij, “want voor hetzelfde geld had ik dood kunnen zijn.”

David Albelda, de 30-jarige middenvelder van Valencia die uit de kern werd verwijderd, diende klacht in bij de rechtbank. Op 22 februari zal die een vonnis vellen. Valencia zou een geheime bijeenkomst hebben belegd waarbij het bestuur aan de spelers Fernando Morientes, Ivan Helguera, José Luis Mora, Marco Caneira, Carlos Marchena, Ruben Baraja en Emiliano Moretti gevraagd zou hebben om tegen Albelda te getuigen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier