Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

West Bromwich speelt zijn laatste troeven uit.

Terwijl de streekgenoten van Wolverhampton (voor de fans dé grote rivaal) en Birmingham de twee rechtstreekse promotieplaatsen in de tweede klasse bezetten, gaat het West Brom in de eerste klasse veel minder voor de wind. Allerlaatste, een negatief doelsaldo van -29 en inmiddels al zeven punten van een veilige plaats. De ploeg won al niet meer sinds 17 januari. Verdediger Paul Robinson hekelde onlangs nog de inzet van een paar van zijn maats die de ernst van de situatie niet begrepen. Manager Tony Mowbray durft stilaan toe te geven dat een paar van zijn spelers niet goed genoeg blijken.

The Great Escape verwijst naar het seizoen 2004/05, toen West Brom erin slaagde om in extremis het behoud af te dwingen. Met Kerstmis stonden ze nog laatste. Het was de eerste ploeg uit de geschiedenis van de Engelse eerste klasse die in die stunt slaagde. Een jaar later zakte West Brom alsnog.

Komt er dit jaar weer zo’n grote ontsnapping? Weinig kans. Het verhaal van Albion dit seizoen is het verhaal van Middlesbrough: een trainer met principes, die aan die principes ten onder gaat. Gareth Southgate ging voor jong en talentrijk, Mowbray voor leuke voetballers. Goeie spelers, die van West Brom, toch voor een minuut of twintig, maar te weinig realist. Geen afwerker voorin (de boomlange Tsjech Roman Bednar maakte er als clubtopschutter 6 in 25 duels) en achterin een zeef. Geen enkele beenharde verdediger, concludeerde de lokale pers. West Brom slikte al 55 goals in 30 matchen. Vaak zonder CarlHoefkens. Vorig seizoen speelde die nog 45 matchen, waarvan 42 in de competitie, nu amper 9. Gianni Zuiverloon, zo heet zijn jonge concurrent.

Er zijn ook geen middelen. Vorige zomer lanceerde voorzitter Jeremy Peace nog een oproep aan nieuwe investeerders, maar niemand meldde zich. Mowbray haalde ondanks cashgebrek in januari vijf spelers op uitleenbasis, waarvan twee spitsen, maar geen enkele bleek de witte raaf. En dus lijkt West Brom, vorig jaar kampioen met vlot voetbal, een liftploeg te blijven.

De nationale ploeg oefende zaterdag tegen Slowakije op Wembley. Het werd 4-0, na doelpunten van Heskey, Rooney (2) en Lampard. Omdat zowel Heskey, Crouch als Carlton Cole hinkend het terrein verlieten, haalde Fabio Capello zondag Darren Bent (Tottenham) bij de selectie voor het duel tegen Oekraïne van vandaag/woensdag. David Beckham pakte zijn 109e cap en is als veldspeler nu alleen recordhouder. Het absolute record is in handen van Peter Shilton (125 caps).

Harry Redknapp was even boos op Fabio Capello toen die Ledley King opriep. King sukkelt al lang met een knieletsel. Hij traint amper tijdens de week, komt pas op vrijdag bij de groep, en na een wedstrijd zwelt de knie zwaar op. De Engelse bondscoach stuurde King na onderzoek terug naar zijn club.

André Ooijer (Blackburn Rovers) keert volgend seizoen terug naar PSV.

Ben Foster, held van Manchester United tegen Tottenham in de finale van de ligabeker, heeft een dilemma: hij zit in de selectie van de nationale ploeg, al speelde hij bij Man. United geen enkel competitieduel. Peter Shilton vindt dat hij de club moet verlaten, om ergens eerste doelman te worden. Maar Foster vindt dat hij goed zit bij United. Van tijdelijk uitlenen, tot Van der Sar ermee stopt, is geen sprake.

Ex-voetballers van Liverpool ( Kenny Dalglish, Bruce Grobbelaar) en muzikanten uit de stad (onder meer James Walsh van Starsailor) namen een single op om de twintigste verjaardag van het Hillsboroughdrama te herdenken. Op 15 april 1989 verloren 96 mensen het leven tijdens de halve finale van de FA Cup tussen de Reds en Not. Forest in het stadion van Sheffield Wednesday.

Als Sunderland zakt, moeten de spelers die blijven, 40 procent van hun huidige salaris inleveren. Dat heeft voorzitter Nial Quinn in hun contracten afgedwongen.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier