Na twee van zijn drie contractjaren verliet Michel Preud’homme AA Gent voor FC Twente met een beker en een tweede plaats. Francky Dury, zijn bij Zulte Waregem weggehaalde opvolger, kreeg van voorzitter Ivan De Witte de opdracht mee “geen hoogte” te verliezen. De club werd vorig seizoen tweede en won de beker. Die status – De Witte wil voor de top drie gaan – moet behouden blijven. De drie versterkingen die Gent haalde – Matija Skarabot, Yaya Soumahoro en Shlomi Arbeitman – vergrootten de druk op anderen om te vertrekken. Ook in de omkadering werden wijzigingen doorgevoerd: behalve de hoofdtrainer verdween met Stan Van den Buijs ook de scout/analist en met Jan Van Steenberghe de keeperstrainer. Zij werden respectievelijk vervangen door Yannick Ferrera en Jacky Munaron.

ï VERDEDIGING

Bojan Jorgacevic blijft in principe doelman en supporterslieveling nummer één. Frank Boeckx en Sébastien Bruzzese zijn doublures. Achterin werd de jonge Sloveen Skarabot gehaald als linksback, wat extra concurrentie betekent voor Kenny Thompson en Erlend Hanstveit. Die laatste werd in de voorbereiding vaak centraal uitgespeeld bij afwezigheid van Marko Suler (WK met Slovenië), een positie waar hij met zijn rust, postuur en linksvoetigheid ook de kwaliteiten voor heeft. Grégory Mertens is nog jong. Centraal rechts heeft Stef Wils de vorig seizoen van de ene blessure in de andere sukkelende Adriano Duarte achter zich. Als rechtsback is Roy Myrie een veelbelovende voetballer, maar Roberto Rosales ontplooide zich vorig seizoen op die positie (én op het middenveld) met zijn techniek, loopvermogen en aangesneden voorzet tot een gewilde voetballer.

ï MIDDENVELD

Voor de driehoek centraal op het middenveld is de keuze nog altijd even groot en gevarieerd als vorig seizoen: Bernd Thijs, Christophe Grondin, Randall Azofeifa, Chris-tophe Lepoint, Tim Smolders. Ibrahima Conte, Mamoutou N’Diaye en Zakaria M’Sila moeten zich als jongeren een plaats veroveren. Francky Dury wil na de verticaliteit die Michel Preud’homme predikte de nadruk leggen op een snelle omschakeling en een centrale defensieve vierhoek met de verdediging.

ï AANVAL

Yassine El Ghanassy, vooral rechtsvoetig, werd doorgaans op links uitgespeeld, maar kan door de komst van Soumahoro op termijn naar de rechterkant verhuizen. Soumahoro charmeerde Gent met zijn actie en versnelling, maar omdat hij in de voorbereiding nog even naar Thailand terug moest voor de titelstrijd, blijft de vraag hoe ver hij van het niveau van eerste klasse verwijderd zit. Voor wie vorig seizoen weinig aan spelen toe kwam zoals Stijn De Smet, is het nog maar de vraag of hij zich met zo veel concurrentie nu wel in de ploeg kan knokken. Mbaye Leye vindt zichzelf niet op z’n best op de rechterflank. Door hem naar binnen te laten snijden, hoopt Dury hem het beste van twee werelden te geven. Adnan Custovic heeft een zwaar schot, maar is weer een jaartje ouder geworden. Arbeitman is nieuw als centrale spits. Hij brak vorig seizoen door als topschutter van Israël en moet de concurrentie met de fysiek sterke Elimane Coulibaly aangaan. Zijn toegevoegde waarde is vooral een krachtig kopspel. Zlatan Ljubijankic brengt snelheid en werkkracht, centraal of op de flank, maar miste een deel van de voorbereiding door het WK. Adekanmi Olufade vertrok naar Charleroi, Luigi Pieroni moet vrezen voor zijn speelkansen.

ï CONCLUSIE

De kracht van vorig seizoen – een kwalitatief gelijkwaardige en brede kern – bleef behouden. Met drie linksvoetige nieuwkomers, één in elke linie, werd bovendien een onevenwicht in de selectie weggewerkt. Francky Dury wil behouden wat goed was, maar ook zorgen dat de ploeg minder op achterstand komt en de passing verzorgt.

DOOR RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier