Ronald Koeman loodste Ajax naar zijn eerste landstitel sinds 1998.

Voor de 28ste keer veroverde Ajax het Nederlandse kampioenschap. Dat gebeurde onder aanvoering van oud-international Ronald Koeman, die vlak voor de winterstop werd weggehaald bij Vitesse en overnam van de ontslagen Co Adriaanse. Voor Koeman was het de eerste hoofdprijs in zijn trainersloopbaan.

In Amsterdam willen ze niet de kampioen van de armoede worden genoemd. Maar het vertoonde spel gaf vaak weinig aanleiding tot positieve geluiden. Vooral het voetbal onder Adriaanse, toen met succes en puntengewin werd teruggegrepen naar een concept met vijf verdedigers, oogstte weinig lof.

Eigenlijk profiteerde Ajax van de drukke (Europese) agenda’s van titelconcurrenten PSV en Uefacupfinalist Feyenoord. In augustus werden de Amsterdammers al in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door het stugge en atletisch sterkere Celtic. Voor de winterstop volgde dan ook nog de eliminatie in de Uefacup tegen het matige BK Kopenhagen. Gevolg was wel dat de onervaren selectie alle rust en ruimte kreeg om zich te concentreren op de strijd om de Nederlandse landstitel. Zondag kan Ajax zelfs de dubbel nog winnen, als het in de De Kuip in Rotterdam FC Utrecht kan verslaan in de finale van de Amstel Cup.

Ajax boekte dit seizoen 22 overwinningen (13 keer thuis, 9 keer uit), speelde zeven keer gelijk (twee thuis, vijf uit) en leed in totaal vijf nederlagen. Vier van de vijf verliespartijen dateren van voor de winterstop : drie kwamen op het conto van Adriaanse, waarbij een smadelijke 5-1 bij Heerenveen. Drie dagen na het verlies tegen PSV voor de thuiswedstrijd tegen FC Twente (3-2) zat Adriaanse voor de laatste keer op de bank. Maar de veelgeplaagde en koppige trainer had al voor het duel te horen gekregen dat hij uit zijn functie zou worden ontheven.

In de topwedstrijden verzamelde Ajax slechts vijf op twaalf. De jonge brigade, die het de laatste twee maanden moest rooien zonder topschutter Rafael van der Vaart (19), haalde in de eigen ArenA een punt tegen Feyenoord (door een Schwalbe van Machlas) en verloor van PSV. Koeman heeft door zijn ontspannen en beleefde houding zijn als speler opgebouwde krediet alleen maar groter gemaakt. Het spel was misschien niet zo oogstrelend en sprankelend als vroeger, maar met de doelmatigheid heeft hij altijd het gelijk aan zijn zijde. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier