Saint-Etienne nu al in slechte papieren?

Opnieuw begon de werkgever van Rode Duivel Kevin Mirallas barslecht aan het seizoen. Nog altijd hebben Les Verts geen punten. Afgelopen zaterdag moesten ze met het schaamrood op de wangen de ultieme vernedering ondergaan: een 0-1-thuisnederlaag tegen Boulogne-sur-Mer. Net als vorig seizoen dreigt voor de club die ooit nog de ECI-finale speelde, een moeilijke degradatiestrijd.

De fans uitten hun woede tegenover de twee voorzitters, Bernard Caïazzo en Roland Romeyer, die nochtans zelf wat minder op de voorgrond treden. Dit duo laat sportief directeur Damien Comolli en trainer Alain Perrin het beleid voeren, terwijl ze de administratieve leiding toevertrouwden aan Vincent Tong-Cuong. “Voor het transferbeleid kregen de trainer en Comolli carte blanche”, verklaarde Caïazzo onlangs nog. “Zo moet het bij een moderne club gaan.”

Maar na drie speeldagen lijken de euvels van vorig seizoen nog niet weggewerkt: er zijn geen leiders in het team en de spelerskern werd onevenwichtig samengesteld. Bovendien anticipeerde de club onvoldoende op het nochtans al lang verwachte vertrek van Bafétimbi Gomis naar Lyon. Slechts vorige week kwam daar via de komst van Boubacar Sanogo, de Ivoriaanse spits van Werder Bremen, een antwoord op. “We moeten roeien met de riemen die we hebben”, luidde de uitleg van Caïazzo.

Ondertussen had de Braziliaanse spits Ilan laten optekenen dat het bestuur meer ambitie moet tonen. “Maar dat is moeilijk als vertrekkers niet worden vervangen”, sneerde hij. Coach Alain Perrin probeert ondertussen brandjes te blussen. “Intern is er nog geen sprake van crisis. Niemand kan de spelers verwijten dat ze zich tegen Boulogne niet hebben ingezet.” Het probleem is dat Saint-Etienne uit 39 doelschoten geen goal puurde, terwijl Boulogne aan twee doelpogingen genoeg had om de volle pot mee te graaien. Saint-Etienne rekent nu op Sanogo om het gebrek aan scorend vermogen op te lossen.

Mamadou Niang, de Senegalese aanvoerder van Olympique Marseille, verlengde zijn contract tot 2014.

Valenciennes wordt vroeg op het seizoen al geconfronteerd met een groot aantal geblesseerden. Eén ervan is doelman Nicolas Penneteau, die de kruisbanden van de rechterknie scheurde en lange tijd onbeschikbaar is.

FC Lorient betaalde 800.000 euro aan Racing Club Avellaneda voor de Argentijnse verdediger Franco Sosa. Hij tekende een driejarig contract. Een andere nieuwkomer is de Zambiaanse middenvelder Jonas Sakuwaha, een flankaanvaller die overkomt van Zesco United.

Jean-Michel Aulas, de voorzitter van Ol. Lyon, kondigde na de ruime 5-1-zege voor de Champions League tegen Anderlecht aan dat zijn ploeg zich, als dat nodig is, nog meer zal versterken.

Amadou Alassane, de spits van Le Havre die vorig seizoen tien treffers aantekende in de Ligue 1 en die door nogal wat clubs gegeerd was, besliste om omwille van een hartafwijking een punt achter zijn carrière te zetten. Afgelopen zomer had hij nochtans een overtuigende test afgelegd bij Celtic, dat hem daarna verrassend genoeg toch geen contract aanbood. Nu weten we dus waarom.

Marouane Chamakh, de Marokkaanse spits van Bordeaux, meldde dat hij aan zijn laatste seizoen bezig is bij de Girondins. Hij was graag naar Arsenal gegaan, maar het bestuur vond het bod te laag. Bordeaux wilde hem wel voor 8 miljoen euro laten vertrekken naar West Ham, maar bij die club vond de speler de sportieve uitdaging dan weer niet groot genoeg.

Rode Duivel Eden Hazard (Lille) wordt blijkbaar gevolgd en intensief gescout door Manchester United.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier