Foeke Booy moet FC Utrecht naar top vijf loodsen.

Als trainer veroverde de oud-aanvaller twee keer de KNVB-beker en eenmaal de Johan Cruijff Schaal. Nu moet Foeke Booy (47) als technisch directeur FC Utrecht binnen vijf jaar naar de top van de Nederlandse Eredivisie stuwen. Geen eenvoudige opgave, maar de ex-speler van KV Kortrijk, Club Brugge en AA Gent rekent daarvoor op de diensten van onze landgenoten Dries Mertens (22, AGOVV), Jan Wuytens (24, Heracles) en Nana Asare (22), de Ghanese linkerflankspeler die overkomt van YR KV Mechelen. “Spelers met honger naar succes”, verklaarde hij in VI. Reken daarbij ook nog eens de aanwezigheid van Tom Caluwé, Hans Somers en de terugkerende Kevin Vandenbergh en we mogen zeggen dat België goed vertegenwoordigd is bij de ambitieuze volksclub.

FC Utrecht wil hogerop. “We zijn geen luchtballon meer die zomaar wordt doorgeprikt”, weet Booy. “Dat was in het verleden wel het geval. Nu bestaat er een visie met een fundament. We gaan van overleven naar bouwen, het voorbereiden van een mooie toekomst. We maken na amper twee jaar een nieuwe start. Noem het maar gerust een doorstart. Alle credits voor grootaandeelhouder Frans van Seumeren. Hij was heel stellig en wilde me absoluut voor vijf seizoenen vastleggen. Dat getuigt van continuïteit. Alles viel dus bij elkaar.”

Van Seumeren gaf aan Booy zijn woord voor de komende tien jaar. Blijkbaar de juiste perspectieven om in te werken, terwijl FC Utrecht nochtans niet echt bekendstaat als een club waar de rust regeert. “Wij willen gefaseerd stappen maken, naar de top vijf. De visie en de middelen zijn er. Daarin is Frans de aanjager, de trendsetter. Het wordt hier veel meer een geheel, de organisatie verbeterde. Intern zullen we straks best eens een robbertje vechten, zonder dat daar een vorm van rancune blijft hangen. De fans laten deze club nooit in de steek, maar het borrelt hier altijd.”

Trainer Ton du Chatinier kan alleszins niet klagen over de daadkracht in de transferperiode. De clubleiding toonde zich slagvaardig, met het uitgeven van in totaal bijna zes miljoen euro voor vijf nieuwe spelers: 2,8 miljoen euro voor spits Ricky van Wolfswinkel (Vitesse); de transfervrije spits Jacob Mulenga (Châteauroux) + Mertens (600.000 euro), Asare (1,5 miljoen euro) en Wuytens (900.000 euro). “Wij willen graag met twee spitsen spelen”, zegt Booy. “Geen enkele speler krijgt garanties, iedereen begint op nul en moet zich bewijzen. Er is interesse voor Ali Boussabon, Somers en Caluwé. We houden hen niet tegen.”

Sébastien Pocognoli (21) liet zijn overeenkomst bij kampioen AZ openbreken tot 2014.

Evgeniy Levchenko, de viceaanvoerder van FC Groningen, bereikte geen vergelijk over een nieuw contract. De 31-jarige Oekraïense middenvelder verlaat de club dus na vier jaar.

Voormalig commissaris en geldschieter Nol Hendriks ziet aanvaller Anouar Hadouir (26), ondanks zijn belangrijke bijdrage in het behoud van Roda JC, liever vertrekken. “Hij past niet bij ons, hij is geen groepsjongen. Met hem winnen we de oorlog niet”, verklaarde hij in VI.

De KNVB maakte zijn speelschema voor komend seizoen bekend. Op vrijdag 31 juli opent Trond Sollied met Heerenveen thuis tegen Roda JC. Kampioen AZ begint met een uitwedstrijd tegen Heracles, NEC trekt op bezoek naar het Feyenoord van ex-coach Mario Been en FC Groningen ontvangt Ajax. PSV opent thuis tegen VVV-Venlo, RKC start thuis tegen FC Utrecht.

Heerenveen contracteerde met Michal Papadopulos (24) een Tsjechische aanvaller van Mlada Boleslav voor vijf seizoenen. Doelman Hans Vonk (39) trekt, met het oog op het WK, naar Ajax Cape Town. Harm Zeinstra (19), een jonge goalie, verlengde tot 2010. Hij moet de concurrentie aangaan met Kenny Steppe en Brian Vandenbussche.

FC Twente haalde linksback Nicky Kuiper (20) weg bij Vitesse. Hij tekende een vijfjarige verbintenis. Slobodan Rajkovic (20), een Servische centrale verdediger, wordt voor het tweede jaar op rij gehuurd van Chelsea.

Fortuna Sittard leeft nog altijd. De tweedeklasser won het kortgeding dat hij aanspande tegen de KNVB en moet als profclub worden toegelaten tot de Jupiler League.

Sander Keller (29), een centrale verdediger, blijft nog drie jaar langer in het shirt van FC Utrecht voetballen.

De clubleiding van Ajax besloot het aflopende contract van de Braziliaanse aanvaller Leonardo (26) niet te verlengen.

Naast Erik ten Hag neemt Fred Rutten bij PSV ook René Eijkelkamp op in zijn technische staf. De 45-jarige oud-spits van Club Brugge zal de aanvallers parttime onder zijn hoede nemen. De verbintenis van onze landgenoot Stijn Wuytens (19) werd opengebroken tot 2012, met een eenzijdige optie voor verlenging tot 2014.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier