Marc Coucke maakte midden september bekend dat hij zich had ingekocht bij Lille OSC, maar had al langer contacten in Noord-Frankrijk. “Begin dit jaar zocht voorzitter Michel Seydoux een overnemer via de Franse zakenbank Lazard. Daar werken een paar Belgen die polsten of ik geen belangstelling had. Ik regelde een afspraak met Seydoux, maar had geen tijd om die grote stap te zetten.

“Daarna doken tien rijke Rijselse families op die de club volledig zouden overnemen. Ik sprong mee op de kar, maar was net voor deadline de enige die me concreet wilde engageren – die families bleven op veel blabla steken. Die deal ging niet door, maar toen in juni bleek dat Lille nog een shirtsponsor zocht, hapte ik wel toe, aangezien dat in ons Etixxproject past. ( zie kader, nvdr)

“Daarna vroeg Seydoux of ik, als persoonlijke investering, toch niet een deel van zijn aandelen wilde kopen. ( 5 van de 85 procent van de vennootschap SOCLE, dus 4,25 procent van het totále aandelenpakket, nvdr) Ik ging akkoord, maar hoeveel ik betaald heb, wil ik niet kwijt. (in juli was er sprake van 2 à 3 miljoen euro, afhankelijk van de eventuele kwalificatie voor de Champions League, wat niet lukte, en de verkoop van Divock Origi aan Liverpool, nvdr)

“Met Michel ga ik nu meedenken over het beleid van de club, niet over de dagelijkse werking. In de toekomst kan ik wel meer betekenen en zal ik misschien meer aandelen kopen, maar wat en op welke termijn weet ik op dit moment écht niet. Ik heb géén masterplan, ik wil Lille eerst wat ‘besnuffelen’. Van een belangenvermenging met Mouscron-Péruwelz is voorlopig ook geen sprake, in dat dossier moei ik me helemaal niet. En wat mijn functie bij het uitvoerend comité van de voetbalbond betreft: daar zet ik me in voor het Belgische voetbal, niet voor KVO.”

Maar, benadrukt Coucke: “Alle grotere puzzelstukken die ik ooit nog zal leggen, zullen wel passen bij de stukken die ik al gelegd heb. Bij dat van Etixx – mijn bedrijf is de basis van alles – en bij dat van KVO. Met een partnerschap tussen beide clubs qua jeugdopleiding en/of via spelers uitlenen, zoals nu al met John Ruiz. Al mag KVO wel nooit Lille B worden.

“We willen trouwens ook met ándere buitenlandse ploegen samenwerken. Die vraag hebben we zelfs al gekregen, onder meer van Engelse Premier Leagueclubs. We moeten er wel op letten dat we niet te veel spelers huren – maximaal drie, vier – én dat het niveauverschil tussen die clubs en KVO groot genoeg is, zodat iemand die bij hen afvalt, bij ons top kan zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier