Talent Arnold Bruggink wil doorbreken bij Heerenveen.

Het verlangen naar het pure voetbal dreef Arnold Bruggink (27) terug naar Nederland. Slechts een jaar hield de aanvaller het uit in Spanje, waar hij bij Mallorca in 26 wedstrijden zeven keer scoorde. “Zo slecht was het niet”, verklaarde de voormalige spits van FC Twente en PSV in VI. “Als mens werd ik er veel wijzer, terwijl het ook voetballend niet eens zo slecht ging. Ik debuteerde met een doelpunt in de supercup tegen Real Madrid. Een betere start kon ik me niet wensen, want daarna kende iedereen mij. De eerste zes wedstrijden onder Pacheco speelde ik alles. Maar daarna lag die man eruit. De eerste match bij Aragones speelde ik, in het duel daarna werd ik in de rust gewisseld. Toen wist ik al dat het moeilijk zou worden. Van de basis verdween ik naar de bank en vervolgens kwam ik zelfs op de tribune terecht.”

Zijn overgang naar de Friezen werd een race tegen de klok. “Echt gekkenwerk”, herinnert hij zich. “We vochten tegen de transferdeadline van 31 augustus. Op mijn verzoek belde mijn makelaar Rob Jansen Heerenveen. Bij die club had ik altijd al een goed gevoel, omdat ik voorzitter Riemer van der Velde wel eens had gesproken en trainer Gertjan Verbeek kende van Heracles, waar ik af en toe eens ging kijken. Heerenveen reageerde heel enthousiast, terwijl ze me eigenlijk niet eens nodig hadden. Dat is toch een teken dat ze je graag willen hebben.”

Arnold Bruggink hoopte net als Roy Makaay op een topclub via een Spaanse middenmoter. “Maar het werd dus Heerenveen”, zegt Bruggink. “Misschien past dat niet in de lijn van mijn loopbaan, maar ik zie het als een goede stap. John de Jong zat hier een jaar en werd alleen maar beter. Hetzelfde geldt voor Gerald Sibon. En wat denk je van Ruud van Nistelrooy ? Hee-renveen is geen noodoplossing, maar een bewuste keuze. Ik tekende voor twee seizoenen. Waar ik uitkom, weet ik niet. Ik leerde de laatste jaren dat het geen enkele zin heeft te ver vooruit te kijken.” (FV)

Tamas Petö werd door de tuchtcommissie van de KNVB voor twintig duels geschorst, waarvan tien voorwaardelijk. De Hongaarse middenvelder van NAC werd in februari tegen PSV positief bevonden bij de dopingcontrole. Ook de contra-expertise toonde het gebruik van norandrosteron aan. Middenvelder Jasar Takak (22) werd door PSV verhuurd aan RKC. Jurgen Colin (23, ex-RC Genk) werd na weken getouwtrek uitgeleend aan NAC. Arouna Koné (20, Roda JC) kan en mag weer spelen. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Huntelaar (Heerenveen), Kuijt (Feyenoord), Janssen (Vitesse), Smolders (RBC), Vennegoor of Hesselink (PSV) 4 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier