ADO Den Haag ontdoet zich van Atteveld.

Vorige week dinsdag werd Raymond Atteveld, de voormalige bikkelharde verdediger van SV Waregem, door het bestuur op non-actief gesteld. En dat na nog geen jaar. De clubleiding nam het besluit omdat de situatie voor de 43-jarige hoofdtrainer/technisch directeur onhoudbaar was geworden. Nadat maar liefst zeven spelers het vertrouwen in de coach hadden opgezegd na het duel met NAC, stond diens positie onder hevige druk. Volgens de meeste spelers was er een onwerkbare situatie ontstaan.

Lex Immers stelde onomwonden dat hij “zijn voetbaltas zou inleveren” als Atteveld volgend seizoen nog actief zou zijn bij ADO Den Haag. De motivatie van het bestuur om de samenwerking stop te zetten, luidde als volgt: “De grond voor het gezamenlijke besluit viel weg. Daarmee kwam het uitgangspunt, handhaving in de Eredivisie, sterk in gevaar.” ADO Den Haag verblijft immers in de gevarenzone van de Nederlandse competitie.

“Het is onvoorstelbaar dat je het ene moment nog waterdichte afspraken maakt en vervolgens links en rechts wordt ingehaald door een viertal spelers, die aan de fans beloofden dat ze me weg zouden krijgen”, reageerde Atteveld in De Telegraaf. “Zij liegen de hele boel bij elkaar. Ik ben beschadigd. Het vervelende blijft dat mensen toch denken dat een aantal zaken waar is. Naar mezelf en mijn spelers toe ben ik hard, maar ik ga nooit over de grens. Iedereen denkt nu dat ik een orentrekker ben. De waarheid is dat die spelers de kantjes ervan af lopen.”

In totaal speelde ADO onder leiding van Atteveld 33 competitieduels. Ze wonnen er zes en stapten zestien keer als verliezer van het veld. Lex Schoenmaker wordt als technisch adviseur betrokken bij het werk van Maurice Steijn, tot voor kort coach van de beloften, en Bob Kootwijk. “Mijn voordeel is dat ik als speler en trainer al eens in een situatie als deze zat, dus kan ik met mijn ervaring wel degelijk iets betekenen”, verklaarde Schoenmaker in VI.

De Braziliaanse aanvaller Jonathan Reis (20), in januari op staande voet ontslagen en momenteel vrijwillig opgenomen in een afkickkliniek, keert mogelijk terug naar PSV. Trainer Fred Rutten wil hem een tweede kans geven. In navolging van Guus Hiddink keert oud-voorzitter Harry van Raaij terug in een adviserende rol. Ondanks zijn huidige rol op het tweede plan wil verdediger André Ooijer (35) graag nog een jaar doorgaan.

Feyenoord won zijn inhaalduel tegen Vitesse met 2-1. De wedstrijd duurde slechts 45 minuten, nadat onze landgenoot Serge Gumienny de match op 20 maart al na een helft had afgeblazen door de overvloedige regenval. De Rotterdammers betaalden 100.000 euro aan kosten voor beveiliging.

Oud-international Stanley Menzo (ex-Lierse) blijft nog een seizoen langer bij SC Cambuur, dat hij sinds september 2008 traint. Vanwege bezuinigingen moet de ex-doelman wel dertig procent van zijn salaris inleveren.

Heerenveen legde Raymond Libregts (45) vast als nieuwe assistent-trainer. Hij volgt daarmee Ron Jans van FC Groningen op en tekende een tweejarig contract. De contracten van Gerald Sibon (35), Michael Dingsdag en Paulo Henrique worden niet verlengd.

Na veertien seizoenen trouwe dienst krijgt routinier Jeroen Heubach (35) geen nieuwe overeenkomst bij FC Twente. Derde doelman Cees Paauwe (32) komt na twaalf jaar niet meer in aanmerking voor een nieuw contract.

Ebou Sillah (ex-Club Brugge) en Alexandre Bryssinck (ex-La Louvière) mogen weg bij tweedeklasser MVV, dat zware financiële problemen kent.

Frans Adelaar werd net als assistent-trainer Adri van Tiggelen (ex-Anderlecht) en technisch manager Richard Grootscholten ontslagen bij Sparta en opgevolgd door Aad de Mos (63). Hij moet de ploeg behoeden voor degradatie.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier