Timo Hildebrand verlaat aan het einde van het seizoen VfB Stuttgart.

Matthias Sammer eiste en kreeg duidelijkheid, maar het besluit van Timo Hildebrand (25) was niet datgene wat de Stuttgart-trainer wilde horen. De doelman vertrekt immers aan het einde van het seizoen bij de Schwaben. Hildebrand hield al enige tijd een aanbieding tot contractaanpassing in beraad. Het bestuur was bereid zijn loon bij een verlenging tot 2010 van 500.000 euro tot 1,8 miljoen euro op te trekken. Een grote inspanning, maar het treuzelen van het nummer drie bij de Mannschaft werd Sammer te veel. De trainer eiste dat Hildebrand in de week voor de hervatting van de competitie tegen Mainz uitsluitsel zou geven.

Hildebrand respecteerde het ultimatum en gaf antwoord. Het werd dus een neen. “We betreuren zijn besluit, maar accepteren het ook dat Timo Hildebrand onze aanbieding afwees”, verklaarde voorzitter Erwin Staudt in Kicker. Toch kon de preses het niet laten om de schuld van het mislukken van de onderhandelingen bij Dusan Bukovac, de zaakwaarnemer van Hildebrand, te leggen. “We hebben alles gedaan, voldoende begrip en inlevingsvermogen getoond bij het voorstel dat we Timo deden. Maar ergens merk je dat de andere partij niet wil.”

Hildebrand, in verband gebracht met Werder Bremen, Manchester United, Liverpool en Arsenal, hoeft niet te vrezen dat hij naar de invallersbank of tribune wordt verwezen. “Zulke situaties horen bij het voetbal. Timo is prof genoeg om met deze situatie om te gaan”, zei Sammer. Ondertussen wordt er in de Duitse pers al flink gespeculeerd over de vervanger van Hildebrand. Jens Lehmann, op een zijspoor bij Arsenal, en Tim Wiese (Kaiserslautern) gelden als de voornaamste kandidaat-opvolgers.

Rudi Völler wordt weer technisch directeur van Leverkusen, een functie die hij in 2000 opzegde om bondscoach te worden. Borussia Dortmund huurde Ebi Smolarek (21) tot het einde van het seizoen van Feyenoord. Bayern München toonde zich bereid de noodlijdende club te helpen. Fabian Ernst en Johan Micoud kregen van Werder Bremen een boete. De Duitse international had zijn Franse collega uitgescholden op trainingskamp in Turkije, waarna Micoud de belediging beantwoordde met een kopstoot. Acht hechtingen boven het rechteroog waren het gevolg. Mohamed Zidan is zeker een maand out met gescheurde enkelbanden. Stefan Blank (27) verruilde Alemannia Aachen voor Kaiserslautern, dat 500.000 euro betaalde. De verdediger tekende tot 2008.

TOPSCHUTTERS : 1. Mintal (Nürnberg) 13 goals ; 2. Buckley (Bielefeld), Klose (Bremen) 10 goals ; 4. Neuville (Mönchengladbach), Marcelinho (Hertha) 9 goals.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier