Harry Redknapp liet het bij Portsmouth alsnog tot een breuk komen.

De machtsstrijd die al een tijdje aan de gang was binnen Portsmouth heeft uiteindelijk toch de kop van de manager gekost. Vorige woensdag gooide Harry Redknapp (57) de handdoek. De reden : Redknapp kantte zich tegen de komst van Velimir Zajec als technisch directeur van de club. Zajec werd aangesteld door geldschieter Milan Mandaric. Een beknotting van zijn bevoegdheden, vond Redknapp, en hij stapte op.

Harry Redknapp bepaalde in de jaren negentig het gezicht van West Ham, waar hij ooit acht jaar voetbalde. Nadat hij in 1992 lid werd van de sportieve staf, bouwde hij de Londense ploeg langzaam uit, met een goede mix van veel jong talent. Het hoogtepunt was een vijfde plaats in 1999. Daarna ging het bergaf, West Ham verloor talent na talent en in 2001 werd de coach daar het slachtoffer van. Harry Redknapp had intussen echter een goeie reputatie en Portsmouth maakte hem nog diezelfde zomer directeur voetbal. Toen Graham Rix ontslagen werd, volgde Redknapp hem op als manager. Met het geld van de Amerikaan Mandaric bouwde Redknapp het team langzaam uit. In 2003 leidde hij zijn ploeg naar de titel in tweede klasse, vorig seizoen naar een min of meer probleemloos behoud.

In maart werd Redknapp nog beloond met een nieuw contract, maar twee maanden later botste het al met de grote baas over de aanstelling van een continentale coach en over de inhoud van de jeugdopleiding. Mandaric vond dat Redknapp sportief goed kocht, maar dat de club te afhankelijk werd van zijn relatienetwerk én dat de loonmassa (22 miljoen pond per jaar) stilaan te zwaar woog. Daarom wilde de Amerikaan, die constateerde dat Ports-mouth een van de zeven eersteklassers is die geen enkele jeugdspeler in de rangen heeft lopen, het opleidingsgeld beter besteden. Vandaar de komst van Velimir Zajec. Redknapp pikte diens bemoeienissen evenwel niet.

El Hadji Diouf, de spits van Bolton, spuwde zaterdag Arjen de Zeeuw in het gezicht. Hem wacht een onderzoek en allicht een zware schorsing op basis van de tv-beelden, want het incident ontging de scheidsrechter. De club reageerde al met een zware boete. Njazi Kuqi, een jonge Fin, tekende een contract bij Birmingham. Kuqi is een spits en de jongere broer van Shefki, voetballer bij Ipswich. SirAlex Ferguson vierde vorige week zijn duizendste wedstrijd als manager van Man United. DarrenHuckerby verlengde zijn contract bij Norwich tot 2007. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 11 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 9 goals ; 3. Pires (Arsenal) 8 goals ; 4. Baros (Liverpool), Bellamy (Newcastle) 7 goals.

(PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier