Na het aantrekken van onder anderen Salou Ibrahim en Koen Daerden, is de portemonnee van blauw-zwart een pak lichter. ‘Geef je niks uit,’ aldus sportleider Marc Degryse, ‘dan is iedereen verbaasd. Doe je het wel, dan zegt alleman dat het te veel is.’

De transfersom die Club Brugge voor Koen Daerden neertelde, blijkt hét gespreksonderwerp bij uitstek voor, tijdens en na de eerste training van blauw-zwart. Maar trainer Emilio Ferrera wimpelt vragen erover vrij vluchtig weg. “Wij moeten niet praten over bedragen,” zegt hij, “maar over het sportieve. Wat is trouwens het verschil tussen tien spelers halen voor elk 400.000 euro en één voetballer kopen voor 4.000.000 euro ? Brugge heeft altijd dergelijke inspanningen gedaan, maar misschien op een andere manier.”

Bedrijfsleider Filips Dhondt formuleert het allemaal net iets statiger : “Op basis van de sportieve noodwendigheden en de economische mogelijkheden hebben we een aantal stappen gezet. Maar wij zijn een gezonde vereniging die, trouw aan haar beeld, geen onnodige risico’s zal nemen. Brugge geeft geen geld uit dat het nog niet bezit.”

‘Wijze beslissing’

“Het afgelopen seizoen bereikten we een break-even op competitieniveau, terwijl we enkele jaren geleden nog met verliezen kampten van 3 à 4 miljoen euro. Toen fungeerden de inkomsten uit de beker van België, uitgaande transfers en de Champions League als middelen om die putten op te vullen. Dat hoeft nu niet meer.

“De huidige situatie is er deels gekomen dankzij rationalisering. Zo beperkten we op het sportieve vlak het aantal spelers en namen we ook op het bedrijfseconomische vlak een aantal kostenbesparende maatregelen. Daarnaast genereerden we extra opbrengsten uit het televisiecontract en ticketing. En we konden rekenen op commerciële meerinkomsten.”

Dat hij aan de ene kant veel moeite moet doen om geld in het laatje te krijgen en het aan de andere kant met bakken ziet wegstromen, frustreert Dhondt niet. “Wij zijn een sportclub”, klinkt het, “en dus is het onze intentie om zo goed mogelijke resultaten te boeken op het sportieve vlak. Als de raad van bestuur van Club Brugge, die de eindbeslissing neemt bij transfers, oordeelt dat dit goede investeringen zijn om onze doelstelling te bereiken, dan denk ik dat er een wijze beslissing genomen is.”

Daerden zelf is niet van plan om zich veel aan te trekken van het prijskaartje dat rond zijn nek hing. “Dat is nu verleden tijd”, vindt hij. “Ik ga me daar niet te veel zorgen over maken. Maar dat Brugge serieus over de brug is gekomen voor mij, schenkt me natuurlijk veel vertrouwen.”

Druk

Marc Degryse reageert kortaf op vragen over de omvang van de uitgaande geldstroom bij Club. De druk die op de schouders van de sportleider rust, lijkt door de negatieve commentaar op zijn werk de afgelopen seizoenen enkel toegenomen.

Zette de kritiek die u al te slikken kreeg, u aan om bij het aantrekken van nieuwe spelers zaken anders te doen ?

Marc Degryse : “Nee.”

Vier miljoen euro kostte Daerden naar verluidt. Waarom waren jullie bereid om zo diep in de geldbuidel te tasten ?

“Omdat wij vonden dat we die jongen nodig hadden.”

Er was geen goedkoper alternatief ?

“Daar hebben we niet naar gekeken.”

Waarom specifiek Daerden ?

“Koen speelt op de positie waar we iemand voor konden gebruiken en wilde zelf ook graag komen. Hij heeft bovendien de gepaste mentaliteit en de juiste leeftijd.”

Redeneren jullie dat het beter is om één dure, maar goede voetballer te halen dan drie goedkopere, middelmatige spelers ?

“De ene keer moet je veel centen bovenhalen, de andere keer niet. Daar is geen algemene regel voor. Je betaalt voor iets dat je nodig hebt. Als de tegenpartij vindt dat het zoveel moet kosten en wij vinden het die prijs waard, dan betalen wij.

“Het voornaamste is dat onze club financieel gezond is. Dat is de voorbije drie jaar zo opgebouwd. Het is wel leuk dat iedereen zijn neus in onze geldzaken steekt, maar ik heb nooit de gewoonte gehad me te bemoeien met de centen van mijn buurman.

“De mensen van Club zijn voldoende met het financiële plaatje bezig om ervoor te zorgen dat op dat vlak alles in orde is. Dus maak u daar maar niet te veel zorgen om.”

Maar het verrast dat Club zoveel geld uitgeeft in een seizoen waarin de ploeg niet in de Champions League aantreedt.

“Geef je niks uit, dan is iedereen verbaasd. Doe je het wel, dan zegt alleman dat het te veel is. Er is één les die ik daaruit trek : het is nooit goed. Commentaar zal er altijd wel zijn.”

U zei altijd dat u geen geld ter beschikking had om grootse dingen te doen.

“Dat is nu veranderd.”

Het leek Brugge bij de transfers eerder om de kwaliteit dan om de kwantiteit te gaan. Er werd ook steeds benadrukt dat er al een en ander rondloopt in het Jan Breydelstadion. Maar met de aanwezige jongens werden geen verblindende resultaten neergezet.

“Ik zag wel een heel solide basis. Akkoord, het voorbije seizoen is een beetje mislukt. Maar het is wel goed geëindigd. En dat geeft ons vertrouwen om met de versterkingen die we nu gehaald hebben, vooruitgang te boeken. Er zat het afgelopen seizoen meer potentieel in de groep dan eruit gekomen is.”

Verscheidene mensen uiten nu hun twijfels over de aanvalslinie waarover Club momenteel beschikt.

“Die mensen hebben dat recht. Wij geloven erin.”

Wat voor een seizoen verwacht u voor het Brugge met deze spelers ?

“Dat is ieder jaar hetzelfde, niks nieuws onder de zon. Meedoen voor de titel en hopelijk een goede Europese campagne afwerken. Wij willen winnen, hopelijk met goed voetbal. En als dat niet kan, met minder mooi voetbal.

“Maar je krijgt dat allemaal niet op bestelling. Er komen veel factoren bij kijken die je momenteel nog niet kan inschatten. Je hebt bijvoorbeeld wat geluk nodig, mag niet af te rekenen krijgen met te veel blessures.”

Anderlecht imponeerde op de transfermarkt. Michel D’Hooghe zei in ons blad dat de Brusselaars door hun directe kwalificatie voor de Champions League op dit ogenblik ‘een eeuw voorsprong’ hebben op het financiële vlak. En dus, redeneren veel mensen, speelt Ander-lecht straks op zijn sloffen kampioen.

“Ja, als het allemaal zo simpel en makkelijk zou zijn … Wij zullen ons daar niet zomaar bij neerleggen.”

Geeft een dergelijke finan-ciële voorsprong ook een sportieve voorsprong ?

“Niet automatisch. Maar het helpt natuurlijk wel.”

Hoe kan Brugge dat counteren ?

“Dat zal moeten blijken.”

Dat is nu nog niet duidelijk ?

“Het seizoen is nog niet aan de gang. Hoe kan dat dan al duidelijk zijn ?”

KRISTOF DE RYCK