Nieuwe trainers zorgen voor weinig verandering.

Een ander tijdperk zou aanbreken in de Bundesliga, met de komst van enkele coaches met een vernieuwende aanpak. Maar kwaliteitskrant die Welt kwam echter tot de vaststelling dat er weinig veranderingen plaatsgrepen.

Bij vier teams zou de sportieve eindverantwoordelijke de ploeg een nieuw gezicht geven. Oud-bondscoach Jürgen Klinsmann (44) vloog met een pak wetenschappelijke knowhow over van de Verenigde Staten en belandde bij Bayern München, ex-international Bruno Labbadia (42) moest als Bundesligadebutant in staat zijn Bayer Leverkusen te begeesteren, terwijl de Nederlanders Martin Jol (52) en Fred Rutten (44) – na zijn succesjaar met FC Twente – hun offensieve impulsen konden overbrengen op respectievelijk de Hamburger SV en Schalke 04. Uitgezonderd Labbadia werden de drie andere trainers binnengehaald omwille van hun specifieke voetbalvisie, waarbij gewag werd gemaakt van spektakelrijk spel. Na de heenronde blijkt echter al dat Klinsmann en Jol kennismaakten met de harde realiteit van het Duitse voetbal en overstapten naar resultaatvoetbal. “Ik kan van een muis geen olifant maken”, zo luidde de veelzeggende commentaar van Jol hierover.

Fred Rutten ligt momenteel het meest onder vuur, want hij krijgt Schalke 04 moeilijk aan de praat. Vorige week werd een nieuw dieptepunt bereikt, met de vroegtijdige uitschakeling in de UEFA Cup. De Nederlandse coach, die werd ontdekt door manager Andreas Müller, kwam als een nobele onbekende en zonder titels op zijn palmares naar Gelsenkirchen. Maar hij had wel een vast principe: de druk naar voren en altijd uitpakkend met drie spitsen. Alleen slaagt hij er maar niet in om de juiste balans te vinden in zijn elftal, waardoor de ploeg veel meer puntenverlies lijdt dan ingecalculeerd was. De doelstelling voor het seizoen – meestrijden voor de titel, en liefst een CL-ticket – kreeg al een serieuze knauw, want de Königsblauenbeeindigden de heenronde op een teleurstellende achtste plaats. Rutten kreeg al bakken kritiek over zich heen, maar blijft strijdvaardig. “Onze ontwikkeling duurt iets langer dan voorzien.”

VfB Stuttgart moet op zoek naar een nieuwe coach. Oud-international Markus Babbel functioneert wel naar tevredenheid, maar is niet in het bezit van de noodzakelijke trainersdiploma’s. De Duitse voetbalbond staat toe dat de ex-verdediger het seizoen afmaakt.

De Argentijnse middenvelder José Ernesto Sosa (Bayern München), die nog onder contract ligt tot 2011, en offensieve middenvelder Toni Kroos (18) worden mogelijk uitgeleend. Zé Roberto blijft nog een seizoen langer. Marseille en HSV willen Lukas Podolski. Aanvoerder Mark van Bommel (31) kan voor een jaar bijtekenen.

Na de winterstop maakt Hanno Balitsch bij Hannover 96 weer deel uit van de A-kern.

In de Bundesliga sneuvelde een toeschouwersrecord. Met 6.254.776 fans in 153 ontmoetingen, goed voor een gemiddelde van 40.880, werd het vorige record – uit het seizoen 2005/06, met 40.004 – verbroken.

Zit de loopbaan van de Franse centrale verdediger Valérien Ismaël (33) erop? De kans is groot, want de speler van Hannover 96 is al meer dan drie maanden buiten strijd met een knieletsel. Trainer Dieter Hecking is ongerust.

Oud-international Christian Ziege (36) is niet langer de assistent van coach Hans Meyer bij Borussia Mönchengladbach. De oud-international, die voortdurend kritiek kreeg op zijn aankoopbeleid, had het moeilijk met zijn geringe sportieve invloed. Als officiële reden werden persoonlijke motieven meegegeven. Meyer zorgde voor een hereniging met routinier Tomás Galásek (35), een Tsjechische verdedigende middenvelder van Banik Ostrava, die transfervrij vertrok en een contract kreeg tot het einde van het seizoen.

De Nederlandse international Nigel de Jong (24), een middenvelder, liet zijn overeenkomst bij HSV openbreken tot 2011.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier