Jan Everse moet Heerenveen uit moeras helpen.

Na de pijnlijke 3-1-nederlaag bij VVV-Venlo besprak de technische staf van Heerenveen samen met de selectie de positie van hoofdtrainer Jan de Jonge. Het resultaat was dat de tussenpaus, die begin september Trond Sollied opvolgde, zijn biezen pakte en terugkeerde naar de jeugdafdeling. Zijn balans oogde heel mager: in zestien duels wonnen de Friezen vijf keer, speelde het team eenmaal gelijk en werd de rest verloren. Doordat Heerenveen eind vorige week slechts twee punten boven de degradatiestreep stond, besloot men in te grijpen. “Ik deed er alles aan om uit het sportieve dal te raken”, stelde De Jonge. “Maar dat bleek niet te werken. Daarom gaf ik de opdracht terug aan het bestuur.”

Een moeilijk gegeven voor algemeen directeur Yme Kuiper, die half december nog zijn vertrouwen had uitgesproken in het voormalige hoofd opleidingen. Bovendien stond Heerenveen altijd te boek als een rustige club waar trainers de tijd krijgen om hun werk te doen. Maar met drie coaches in amper een seizoen tijd is de club naar eigen begrippen een ongekende duiventil. In de geschiedenis gebeurde het al eens eerder: in het seizoen 1979/80, na het vertrek van Jan Teunissen en de komst van Henk van Brussel nam Hylke Kerkstra eventjes de sportieve touwtjes in handen.

Kuiper kreeg dus de lastige opgave om snel een nieuwe coach te vinden. Sef Vergoossen gaf aan dat hij geen tijd heeft. Ook bij clubmonument Foppe de Haan (Ajax Cape Town) werd bot gevangen. Uiteindelijk werd Jan Everse bereid gevonden om Heerenveen uit het moeras te trekken. Na zijn vertrek bij FC Zwolle in oktober ging hij aan de slag bij RVVH (amateurs uit Ridderkerk). Everse zat tegen FC Utrecht al op de invallersbank en won met 2-0. “Onze ploeg zo snel mogelijk naar een veilige haven loodsen, staat voorop”, opperde Kuiper. “De ranglijst liegt niet. In deze situatie heeft het geen zin om over Europees voetbal te praten. We moeten ons spiegelen aan FC Groningen. Ze slaagden erin snel in rustiger vaarwater te komen. Dat is ook ons streven.”

Ibrahim Maaroufi (21), een middenvelder met de Belgisch- Marokkaanse nationaliteit, verhuisde transfervrij van het Zwitserse AC Bellinzona naar MVV.

Nu de stofwolken van de wintertransferperiode gingen liggen, kan de balans worden opgemaakt. In 2008 wisselden er nog 113 voetballers van club tijdens de stop, vorig jaar waren er in het Nederlans betaald voetbal 153 overschrijvingen, maar nu liep het aantal terug tot 95.

Willem II ontbond in onderling overleg de overeenkomst van de Zweedse spits George Mourad, die in twee jaar tijd slechts veertien keer in de basiself begon.

Onze landgenoot Toby Alderweireld (Ajax) kan minstens twee weken niet in actie komen door een hamstringletsel.

Marcel van den Bunder, die onlangs opstapte als commercieel directeur bij PSV, zal diezelfde functie nu gaan bekleden bij Roda JC. Harm van Veldhoven blijft ook volgend seizoen trainer. De tuchtcommissie van de KNVB gaf een schorsing van vier speeldagen aan assistent-trainer René Trost (ex-Lierse).

Mitchell Schet (22), een aanvaller die door Feyenoord tot het einde van het seizoen was verhuurd aan Excelsior, keerde terug. Hij moet de vertrokken Andwelé Slory (West Bromwich Albion) vervangen.

De contractonderhandelingen tussen PSV en middenvelder Ibrahim Afellay (23) werden voor onbepaalde tijd uitgesteld. De negentienvoudig international ligt nog tot 2011 onder contract in Eindhoven. Oud-voorzitter Harry van Raaij bekleedt geen enkele officiële functie meer. Hij staat lijnrecht tegenover president-commissaris Frits Schuitema en stapte daarom uit het stichtingsbestuur.

FC Twente nam de Bulgaarse goalie Nikolay Mihaylov (21) definitief over van Liverpool.

Na ruim drie maanden prijkte er afgelopen weekend weer een sponsornaam op het shirt van AZ: Buko, een bouw- en transportbedrijf.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier