GEEN SANT IN EIGEN LAND

Zien we Nicolas Lombaerts nog terug bij de Rode Duivels? © BELGAIMAGE

Kommer en kwel is het op voetbalvlak voor Nicolas Lombaerts in wat een fantastisch jaar had moeten worden op voetbal- en privévlak.

Het enige lichtpunt voor Nicolas Lombaerts de afgelopen maanden was de geboorte van zijn dochter Victoria. Ironisch genoeg viel dat heugelijke moment samen met de enige keer dat hij opgeroepen was voor een interland met de Rode Duivels sinds Roberto Martínez na het EK bondscoach werd. Zijn selectie tegen Bosnië-Herzegovina was de eerste keer sinds Portugal-België op 29 maart toen hij zijn laatste interland tot dusver afwerkte. Een blessure op het eind van vorig seizoen kostte hem een EK-selectie.

In Rusland waren ze afgelopen zomer verbaasd te zien dat Lombaerts gewoon in Sint-Petersburg bleef. Zelf had hij duidelijk te kennen gegeven dat hij graag dichter bij huis (lees: in Nederland of België) zou voetballen na de geboorte van zijn eerste kind. In Nederland haakten Ajax en PSV al snel af toen ze de prijs hoorden die Zenit voor zijn verdediger vroeg.

Toen Herman Van Holsbeeck de laatste dag van de mercato een tandje bij stak in de besprekingen met Zenit, had hij het gevoel dat de Russen niet meer van plan waren om Lombaerts te laten gaan. Na het vertrek van de Argentijn Ezequiel Garay naar Valencia bleef de club anders met maar één verdediger over: Luis Neto, niet bepaald de man in wie men het meeste vertrouwen had. Eventueel kon ook Domenico Criscito,die doorgaans op links speelt, in het centrum depanneren. Volgens Russische bronnen verzette de nieuwe trainer van Zenit zich hevig tegen Lombaerts’ vertrek. Mircea Lucescu, ex-Sjachtar Donetsk, volgde er André Villas-Boas op, wiens contract afliep.

Alleen moest Lombaerts in de voorbereiding een enorme conditionele achterstand wegwerken en was hij volgens de nieuwe trainer niet wedstrijdfit toen de competitie startte, waardoor Lucescu dan maar een poging deed met Neto-Criscito als centrale verdedigersduo. De Russische centrale verdediger Ivan Novoseltsev,die bij Rostov werd weggehaald, speelt nauwelijks. Wel zat de Brugse verdediger vanaf de eerste competitiewedstrijd op de bank.

TIEN JAAR ZENIT

Zijn eerste opwachting maakte Lombaerts in de bekermatch tegen Tambov op 22 september. Voor zijn eerste competitieminuten was het wachten tot 2 oktober met een late invalbeurt tegen Spartak Moskou. Alleen tegen Orenburg en Ural Jekaterinenburg speelde hij de volle negentig minuten. Tegen Ural werd hij zelfs uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Ook zijn wedstrijdstatistieken op Whoscored.com zijn na die van Criscito de beste van Zenit, maar in competitie blijft hij voorlopig steken op 182 speelminuten.

Een ander probleem is de beperking op buitenlandse spelers in de Russische Premier League. Vroeger mocht een eersteklasser zeven buitenlanders aan de aftrap brengen, sinds vorig seizoen moet elke ploeg bij elke wedstrijd minstens vijf Russen aan de aftrap brengen. Twee van de Russen die daarvoor bij Zenit de beste papieren hebben, zijn net als Lombaerts linksvoetig. In wedstrijden waar de buitenlandersbeperking niet geldt, speelt de Belg gewoon. Hij startte in drie van de vier Europese matchen en stond ook in de basis bij de twee bekermatchen die Zenit al afwerkte.

Bij de fans blijft hij erg populair omdat hij bij Zenit in zijn tiende seizoen de speler is met de langste staat van dienst. In Rusland verwacht men dat, eenmaal hij in de ploeg geraakt, hij er ook niet meer uitgaat, wat Martínez, die Lombaerts donderdag effectief opbelde, een extra argument zou ontnemen om hem niet op te stellen met de Rode Duivels.

DOOR GEERT FOUTRÉ ? FOTO BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier