Geen schokeffect in Westerlo

Robin Henkens in duel met David Hubert, de kapitein van RE Mouscron. © BELGAIMAGE

Bij Westerlo wordt voor de derde keer in twee jaar voortijdig de trainer vervangen. Van een schokeffect is nog geen sprake.

Trainers ontslaan wordt stilaan een gewoonte in Westerlo. Na Dennis van Wijk twee jaar geleden en Harm van Veldhoven vorig jaar mocht Bob Peeters nu voortijdig beschikken. ‘Alle anderen zijn in onderling overleg of na afloop van hun contract zelf weggegaan’, brengt algemeen manager Herman Wijnants nog eens in herinnering.

Sinds de lente beslist Wijnants bij Westerlo niet meer alles alleen. Toen koos de club voor een Belgische investeerder in plaats van voor een Chinese toekomst, en bracht Vic Swerts van sponsor Soudal naast extra geld ook een extra mening.

In de wandelgangen valt te horen dat Wijnants en diens rechterhand Wim Van Hove nog zouden aangedrongen hebben om Peeters minstens een kans te geven tot de belangrijke zespuntenwedstrijd tegen RE Mouscron, maar dat de nieuwe sterke mensen vorige week zondag al een lijst met kandidaat-namen klaar gehad zouden hebben. Dat het trainersontslag dinsdag werd aangekondigd, terwijl er woensdag met Jacky Mathijssen al een vervanger stond, is in elk geval opmerkelijk. Wijnants spreekt dat tegen: ‘Al voor het ontslag kregen we 20 à 30 kandidaturen binnen van kandidaat-trainers, soms zelfs van trainers die nog aan het werk zijn elders. Dat gebeurt tegenwoordig als het ergens spant. In een nieuwe structuur heb je uiteraard te maken met verschillende meningen, daar moeten wij mee leren omgaan, maar het is niet zo dat één partij een knoop doorhakte waar anderen het niet mee eens waren. Uiteindelijk gaven de naakte cijfers de doorslag. Eén op achttien: daar moet ik toch geen tekening bij maken? Dat is pure wiskunde. Wat hadden we anders moeten doen volgens u?’

Peeters de kans geven om een paar wedstrijden met de nieuwe aanwinsten aan te treden, bijvoorbeeld. Nu kon hij dat maar één wedstrijd, tegen Kortrijk. Daar kwamen de vier spelers die Westerlo in de laatste week van de mercato haalde voor het eerst aan de aftrap. Een week eerder verschenen enkel de nieuwkomers Yoni Buyens en Daniel Christensen aan de aftrap tegen KV Mechelen. Beide wedstrijden gingen verloren.

Uiteindelijk wisten Peeters én Westerlo al sinds de competitiestart waar het sportieve schoentje knelde, maar werd er gewacht tot de laatste week om de versterking die nodig was te halen. Pas de laatste dagen kwamen met de Serviër Nemanja Miletic en Anderlechtverdediger Michaël Heylen de laatste types waar Peeters al langer op wachtte. Wijnants verdedigt zich: ‘Kan ik het helpen als sommige topclubs aarzelen om hun spelers uit te lenen en beslissen dat op het laatste moment niet te doen?’

Vroeger zou een club als Westerlo wat langer gewacht hebben om in te grijpen. ‘Wachten tot december is geen optie meer, dan is het met dit systeem al te laat om in te grijpen, dan is de competitie al bijna afgelopen’, zegt Wijnants.

Het enige wat de manager Peeters kan verwijten, is de magere puntenoogst in moeilijke omstandigheden. Voor de trainer is het wél al het vijfde ontslag in zes jaar. Ook al heeft elk ontslag zijn eigen verhaal, toch zijn dat statistieken die hard op iemand inhakken. De kans dat Peeters snel de eerste de beste gelegenheid aangrijpt om een nieuwe ploeg over te nemen, is klein.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier