Jens Lehmann bevestigde zijn slechte reputatie.

Borussia Dortmund maakt indruk. Maar de 1-5-uitwinst op Freiburg (16 maart) zorgde vooral voor opschudding door een duel tussen doelman Jens Lehmann (32) en aanvaller Soumaila Coulibaly.

De Malinese spits lag in de 21ste minuut op de grond, na een stevige sliding op de Duitse international. De doelman stoorde zich danig aan deze onbesuisde actie : terwijl de bal verderop in het spel was, trapte hij Coulibaly hard tegen diens rechterdijbeen. Scheidsrechter Herbert Fandel had niets gezien, maar het incident ontging de tv-camera’s niet, waardoor de tuchtcommissie alsnog ingreep : vier duels schorsing. Geen fijne straf, want Lehmann mist daardoor onder andere de duels tegen Kaiserslautern, VfB Stuttgart en 1860 München.

Via de clubwebsite bood Lehmann zijn verontschuldigingen aan, maar zijn woorden overtuigden niet. “Ik heb in een emotionele opwelling nagetrapt, omdat ik dacht dat hij mijn knieschijf had gebroken”, aldus de keeper, die ook nog een geldbedrag overmaakte aan een goed doel en bijtekende tot 2004.

Bovenstaande gestes kunnen zijn reputatie evenwel niet meer redden. Lehmann is in eigen land Buhmann. Want het is niet de eerste keer dat hij zondigde. Eerder dit seizoen lag hij ook al overhoop met Ulf Kirsten (Leverkusen, woordenwisseling + tik op neus), Giovane Elber (Bayern München, kopstoot) en Victor Agali (Schalke 04, handgemeen). “Als ik me oneerlijk behandeld voel, kom ik in actie. Ik ben geen slijmbal. Ik zeg waar het op staat”, verdedigde Lehmann zijn handelen.

De reputatie van de oud-sluitpost van Schalke 04 en AC Milan werd fel uitgespit in de Duitse media. Bondscoach Rudi Völler beschermde snel zijn invallersdoelman. “Het was dom. Jens heeft fout gereageerd. Maar dat is nog geen reden om hem helemaal af te maken.” Toch verving Völler hem samen met Oliver Kahn (rust) door Frank Rost en Hans-Jörg Butt voor het oefenduel tegen de VS.

Harald Schumacher, de meest omstreden Duitse doelman ooit, had een bijzondere tip. “Als ik na een wedstrijd thuiskwam, ging ik meteen naar de kelder waar een boksbal hing. Daar sloeg ik net zolang op, tot bloedende vingers toe, tot ik weer rustig was.” (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier