Het gaat de goede kant op met het Nederlandse voetbal. Vier clubs overwinteren Europees, jonge talenten krijgen hun kans en Oranje plaatste zich voor het WK.

Kampioen en bekerwinnaar PSV kent geen zorgen op het veld, maar des te meer erbuiten. De werkgever van Timmy Simons leed in het boekjaar 2004/05 een verlies van 11,3 miljoen euro. De twee voorgaande jaren bedroeg het deficit van de lampenclub respectievelijk vijf miljoen euro (2003/04) en vijftien miljoen euro (2002/03). Voorzitter Rob Westerhof liet al weten dat hij geschrokken is. Tenslotte heeft PSV met de halve finale in de Champions League, goed voor bruto 15,6 miljoen euro prijzengeld, net een van de beste seizoenen uit de clubgeschiedenis achter de rug. Westerhof weet ondertussen met welke problemen zijn voorganger Harry van Raaij werd geconfronteerd toen in 2004 de Raad van Commissarissen de noodtoestand afkondigde. Simpel gesteld komt het erop neer dat PSV 50 miljoen euro uitgeeft en slechts 35 miljoen euro binnenhaalt. Westerhof doet er van alles aan om nieuwe geldbronnen aan te boren. Maar dat is niet gemakkelijk : wat tv-gelden, recettes en sponsoring betreft, zit PSV dicht tegen het plafond.

Zuinigheid

Westerhof sprak al over de verovering van de Chinese markt en over meer activiteiten in en rond het stadion. Hij werkt aan een nieuw spelersfonds en protesteert binnen de G14, en ook bij de UEFA, tegen de vooraf bepaalde en voor kleinere landen ongunstige verdeling van de tv-gelden. Zo, berekende de voorzitter, is het bijna gunstiger om pas als derde te eindigen in de eerste ronde van de Champions League en daarna in de UEFA-cup te spelen, waar de clubs hun rechten zelf kunnen uitbaten. Ter vergelijking : Chelsea, de andere uitgeschakelde club in de halve finales van vorig seizoen, streek vooral door de ongelijke verdeling van het marktaandeel 12,5 miljoen euro meer op dan PSV.

Na het afgelopen seizoen vertrokken vijf dragende spelers, van wie Mark van Bommel (Barcelona) en Johann Vogel (AC Milan) transfervrij waren. Ji-Sung Park, Young-Pyo Lee en Wilfred Bouma leverden samen ongeveer dertien miljoen euro op, maar daar staan miljoenentransfers tegenover als Mika Väyrynen (Heerenveen) en Arouna Koné (Roda JC).

PSV wil vooral de kosten voor het Philipsstadion reduceren. Jaarlijks is de club elf miljoen euro kwijt aan alleen nog maar de rente voor de voetbaltempel, die de laatste jaren schitterend is verbouwd en de finale van de UEFA-cup kreeg toegewezen. Dat vaste bedrag zou tot vijf miljoen teruggebracht moeten worden door de lening tegen een lagere rente over meer jaren uit te smeren. De optie om het stadion te verkopen leeft alleen in de achterhoofden.

Heuglijke tijden

Europees beleeft Nederland opnieuw een topseizoen, want met PSV en Ajax overwinteren in de Champions League voor het eerst twee ploegen. En in de UEFA-cup doen zowel AZ (vorig seizoen halve finalist) als Heerenveen nog mee. Daarmee bekleedt Nederland momenteel de zevende plaats op de UEFA-ranglijst, met slechts een geringe achterstand op Portugal. Voor een bijkomende plaats in de kampioenenliga moet het nu hopen op een snelle uitschakeling van Benfica. Wordt Portugal gepasseerd, dan mag Nederland in het seizoen 2007/08 weer twee clubs rechtstreeks inschrijven voor de Champions League en één voor de derde kwalificatieronde. Stilaan raakt de Nederlandse competitie het etiket van Mickey Mouse kwijt.

Ook Oranje beleeft onder bondscoach Marco van Basten heuglijke tijden : kwalificatie voor het WK, een derde plaats op de FIFA-ranglijst en een stevige verjongingskuur van de selectie. De oud-aanvaller verkiest moedige spelers, geeft liever een kans aan jonge talenten als Ron Vlaar, Ryan Babel of Hedwiges Maduro dan te opteren voor volgevreten vedetten als Patrick Kluivert of Clarence Seedorf. Het is een trend die wordt gevolgd door de Nederlandse topclubs. Guus Hiddink lanceerde bij PSV Ismail Aissati en Ibrahim Afellay, Erwin Koeman gaf bij Feyenoord speelkansen aan Jonathan de Guzman en Diego Biseswar. Ajax mist leidinggevende figuren en een specifieke goalgetter, maar de zelf opgeleide talenten krijgen alle kansen van trainer Danny Blind : Maarten Stekelenburg, Urby Emanuelson, Wesley Sneijder, Ryan Babel, Hedwiges Maduro, Nigel de Jong en in mindere mate John Heitinga. AZ voetbalt vrijwel wekelijks met een achttal Nederlanders. Geen wonder dat Marco van Basten ruimschoots kon putten uit de eredivisie. Onder leiding van Foppe de Haan, die kan terugvallen op vele jaren ervaring bij Heerenveen, plaatste Jong Oranje zich voor het EK. Op het WK U20 dat afgelopen jaar in Nederland werd georganiseerd, ontdekten de voetballiefhebbers dat de opvolging met jongens als Quincy Owusu-Abeyie (Arsenal) en Tim Vincken (Feyenoord) is verzekerd.

Goednieuwsshow

Daarom mocht Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, onlangs de goednieuwshow presenteren : het succes van de nationale (jeugd)teams, de helft minder wanordelijkheden op de tribunes in de stadions en een grote kans dat politiek Den Haag afziet van de doorberekening van politiekosten. Bovendien wordt er enorm uitgekeken naar de play-offs op het einde van het seizoen. Net zoals in de Amerikaanse profsporten zullen de eerste acht straks uitmaken wie er in de prijzen valt. Het Nederlandse voetbal moet op die manier zijn zo gewenste toetje spanning en sensatie krijgen. Het nadeel is wel dat de reguliere competitie in waarde daalt. Maar PSV, Feyenoord en AZ maken er tot nu toe een nek-aan-nekrace van, terwijl Ajax de tol lijkt te betalen voor een jarenlang wanbeleid. Vooral het miserabele aan- en verkoopbeleid van de laatste jaren zorgt ervoor dat de nieuwe technisch directeur, Martin van Geel, de bezem door de huidige selectie zal moeten halen. Komt daar nog bij dat straks de eindecontractspelers Maxwell, Steven Pienaar, Hatem Trabelsi en Nigel de Jong zeker de club verlaten.

AZ heeft wat Ajax mist, balans en ervaring. Het speelt ook meer het heilig verklaarde 4-3-3-systeem dan de Amsterdammers, die succes boekten met een 4-4-2-veldbezetting en countervoetbal. Niet zo vreemd met een vakman als Louis van Gaal als trainer. De oud-bondscoach, die zich gedraagt als een echte veldheer, trok de door Co Adriaanse uitgestippelde lijn door en moet zorgen dat het verval na de winterstop uitblijft, wat met de aanzienlijk verbeterde selectie mogelijk is. Alleen Jan Kromkamp verliet de succesformatie van vorig seizoen. AZ schaarde zich vorig seizoen gaandeweg al bij de kampioenskandidaten, nu is het dat ook daadwerkelijk. Met een beperkt budget (16 miljoen euro) maar met een maximaal rendement van vrij onbekende voetballers (Demy de Zeeuw, Kenneth Perez of de internationals Barry Opdam en Joris Mathijsen) en een transfervoltreffer (Shota Arveladze) blijft de club uit Alkmaar een vrolijke luis in de pels van de traditionele top drie. l

FRéDéRIC VANHEULE

STILAAN RAAKT DE NEDERLANDSE COMPETITIE HET ETIKET VAN MICKEY MOUSE KWIJT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier