Peter Balette, volgend seizoen met KVSK United in tweede klasse, belicht de kansen van de eindrondedeelnemers SV Roeselare, Verbroedering Geel, R. Antwerp FC en RS Waasland.

“Ik verwacht straks een heel open strijd, waar ik enorm naar uitkijk”, zo verkondigt Peter Balette. “Want er is geen torenhoge favoriet. Elke deelnemer kende afgelopen seizoen wel eens een dipje. Niemand kon raken aan de hegemonie van verdiend kampioen SV Zulte-Waregem. Die zullen straks zeker iets toevoegen aan eerste klasse, want alles gebeurt daar heel beredeneerd. Zij worden, mits enkele goede transfers, volgend seizoen dé revelatie. De trend van de laatste jaren indachtig vrees ik dat alle eindrondeteams behoorlijk wat nieuwkomers nodig hebben om niet te moeten spartelen op het hoogste niveau. Bij velen knelt het schoentje vooral financieel. Behalve Antwerp spreken we toch niet over grootsteden, hé. Dat zorgt ontegensprekelijk voor een handicap.”

SV Roeselare

Peter Balette : “Het duurde lange tijd vooraleer Dennis van Wijk de juiste balans vond, aangezien pas eind augustus Christophe Lauwers en Chemcedine El Araichi werden aangeworven. De brede kern vormt zeker een pluspunt. De beloften speelden kampioen, een aantal jongens toonde ook bij invalbeurten al hun lef. Maxime Annys en Lander Deweer integreerden zich gemakkelijk en zijn direct inzetbare wisseloplossingen.

“SV Roeselare is vooral een collectief sterk blok. In alle lijnen hebben ze stevige jongens lopen, er is power, fysiek vermogen en gestalte. Dat kan de doorslag geven. Na een zwaar en slopend seizoen toont Roeselare nog frisheid en scherpte. Vorig seizoen misten ze een echte afwerker. Met Rocky Peeters hebben ze nu balvastheid en kopbalsterkte, waardoor ook de middenvelders gemakkelijker kunnen aanschuiven. Het is een minder voetballende ploeg dan Verbroedering Geel, zeker als ze Steve Barbé en Abdelaziz Nouhass missen. Frédéric Vanderbiest geldt als exponent van het team. Veel doorzettingsvermogen, iemand met een onverbiddelijke winnaarsmentaliteit. Hij slaagt er gemakkelijk in om zijn ploeg mee te trekken in de strijd.

“Op dit moment missen ze de geblesseerden Olivier Orlans, Barbé, Christian Bouckenooghe en Martijn Monteyne, terwijl een flitsenvoetballer als Nouhass, onregelmatig en onvoorspelbaar, nog moet terugkeren. Dat kan hen eventueel zuur opbreken. Anderzijds moet je je ook de vraag durven stellen of Roeselare bestuurlijk en financieel klaar is om over te gaan. Ze hebben natuurlijk de ervaring van vorig seizoen, toen ze dicht bij eerste klasse stonden. Er lag een plan klaar waar met een bang hart naar werd gekeken. Nu zullen ze dat opnieuw boven moeten halen. Bijkomend probleem is dat Roeselare niet echt over een grote achterban beschikt.”

Verbroedering Geel

Balette : “Zij beschikken met Peter Maes over een trainer die een ploeg naar een climax kan leiden. Serguei Omelianovitch en Maarten Schops zorgen voor een toegevoegde waarde. Dat duo zorgt voor een combinatie van spelinzicht, klasseflitsen en verbetenheid in de duels. Omelianovitch kan met zijn geslepenheid en persoonlijke actie een wedstrijd doen kantelen. Schops is een bijter, een agressief baasje dat al heel wat watertjes doorzwom. In een eindronde heb je nood aan mannen die de mouwen op- stropen en er hun kop voor leggen.

“Voetbaltechnisch was Geel, samen met Zulte-Waregem, de beste ploeg van tweede klasse dit seizoen. Ze spelen realistisch, schuwen de risico’s wanneer nodig. Ik heb het gevoel dat ze deze keer de stap naar eerste klasse willen zetten. Er werd bewust geen scenario voor tweede gemaakt. Ze nemen nu liever een afwachtende houding aan, Peter Maes vertrouwt een beetje op zijn konijnenpoot en de ervaring van Robby Van de Weyer en Bart Vanhees, die de jongeren goed sturen.

“Komt daar nog bij dat Geel over de accommodatie en infrastructuur beschikt. Plus ook voldoende supporters. Als het goed gaat, komt er veel publiek. Ze weten bovendien ook wat hen te wachten staat. Over de financiële slagkracht kan ik geen uitspraken doen. Ik merk dat ze de laatste jaren door een goede scouting de juiste mensen transfereerden. Er wordt al jaren werk gemaakt van een fusie met Westerlo, maar die materie blijft een gevoelige kwestie. Op lange termijn moeten de krachten toch worden gebundeld.

“De blessuregevoeligheid van Omelianovitch is anderzijds een zwakte. In een zware eindronde, waar de wedstrijden mekaar bijzonder snel opvolgen, kan dat een nadeel vormen. Ook het uitvallen van doelman Steven Olieslagers kan zware gevolgen hebben, zeker nu de aanwerving van Filip De Wilde in een impasse zit door de weigering van het Uitvoerend Comité. De Wilde kan qua coaching en rust toch voor een meerwaarde zorgen.”

R. Antwerp FC

Balette : “Betekent een fameuze opluchting, want ze komen uit een verloren positie terug. Ik voorspel nu al dat de Bosuil opnieuw de hel van Deurne zal worden, want de twaalfde man zal zich laten horen. Alle ploegen zullen daar onder druk staan, naar de keel gegrepen worden en zeer goed moeten opletten. Antwerp heeft als troef dat ze een nieuwe start kunnen nemen door het aanboren van een andere competitievorm. Er zit voldoende kwaliteit in die spelersgroep, alleen moest Regi Van Acker lang zoeken naar het juiste evenwicht. Veel had met motivatie te maken. Stunten tegen kampioen SV Zulte-Waregem, maar evengoed domweg verliezen van Union. Het was een echt kwakkelseizoen.

“De trainerswissel bracht niet het gewenste schokeffect teweeg, want ze kenden een heel zwakke derde periode. Het is dé cupploeg bij uitstek, die blijkbaar niet kan omgaan met de mentale druk van favoriet. Dat vind ik een beetje verwonderlijk, omdat ze in elke linie toch over jongens beschikken die ervaring hebben in eerste klasse. Ze missen een echte topschutter. Daardoor kan je nooit meedingen naar de hoofdprijzen en moet je terugvallen op een goede organisatie, maar ook daar loopt het vaak fout. Alex Di Gregorio is geen diepe spits, meer iemand die liever hangend opereert. Ik durf over hun kansen geen voorspelling maken.”

RS Waasland

Balette : “Die ploeg gaat uit van een heel sterke organisatie, is een moeilijk te ontwrichten geheel. Het bestuur wil de promotie echt wel graag, want de spelers worden constant gemotiveerd met extra premies. Er wordt op geen inspanning gekeken om de eindronde te winnen, de druk is groot. Ze zijn een outsider, want niemand neemt hen momenteel echt au sérieux. Ook voor hen is die eindronde een stap in het onbekende. Daardoor komen ze vrij relaxed aan de start.

“De sterkhouder is Abou Keita, die – ondanks interesse van een pak eersteklassers – pas zijn contract verlengde en topschutter werd. Scoort gemakkelijk vanuit de tweede lijn, is technisch sterk, beschikt over een groot loopvermogen. Stevige jongen, die gemakkelijk infiltreert. Iemand die je continu in het oog moet houden.

“Ze zijn de opvolger van Sint-Niklaas en krijgen heel moeilijk de mensen warm voor het voetbal. Bovendien is de concurrentie in de regio moordend door de aanwezigheid van de kapitaalkrachtige derdeklasser FC Nieuwkerken en de eersteklassers Lokeren en Beveren. Ik vrees ook wat voor hun frisheid. Ze moesten tot de laatste speeldag knokken, wat heel veel energie kostte. Niemand kon er gespaard worden. Ook beschikken ze niet over een echte topschutter die in moeilijke wedstrijden het verschil kan maken. Straks telt alleen efficiëntie en resultaatvoetbal.

“Het vreemde afscheid van Thierry Pister liet sporen na. Er bestond blijkbaar wat onvrede in de spelersgroep over zijn werkwijze, maar hij zette daar toch iets neer. Danny De Maesschalck, de assistent-trainer, nam een zware erfenis over. Ze zullen de ervaring en gedrevenheid van Pister missen.”

door Frédéric Vanheule

‘Behalve Antwerp spreken we toch niet over grootsteden, hé. Dat zorgt ontegensprekelijk voor een handicap.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier