Ondanks kostenbesparende maatregelen steeg het organisatiebudget van de Olympische Spelen in Rio de laatste zes maanden met 91 miljoen euro…

De berichten over besparingen waren de laatste maanden niet van de lucht: op de openings- en sluitingsceremonies (die slechts een tiende zullen kosten van die in Londen 2012), op het aantal vrijwilligers (van 70.000 naar 50.000), op de infrastructuur (de capaciteit van de zwemarena werd teruggebracht van 17.000 naar 13.000 plaatsen en een tribune van 4000 zitjes voor het roeien werd geschrapt). Zelfs de airconditioning in het olympisch dorp bleek onhaalbaar, tot daar fel protest tegen rees. En dus werd de airco behouden, maar zullen alle olympiërs het begin augustus zonder tv op hun kamer moeten stellen.

Steeds meer dook de voorbije weken ook verontrustend nieuws op over financiële problemen. Zo zat het olympisch atletiekstadion, waar voetbalclub Botafogo zijn matchen afwerkt, een tijd zonder elektriciteit en water omdat de rekeningen van twee maanden (210.000 euro) niet tijdig waren betaald. En in het Maracanãstadion, de locatie van de openings- en de sluitingsceremonie, werden 75 procent van de werknemers afgedankt. Het consortium dat eigenaar is van de mythische voetbaltempel leed de voorbije twee jaar immers zware verliezen.

Ondanks alle besparingen blijkt nu echter dat de totale kosten van de organisatie het laatste half jaar gestegen zijn tot in totaal 8,8 miljard euro. En dan zijn de maatregelen om het vervuilde water van de Baai van Guanabara te zuiveren, waar de zeilcompetities zullen plaatsvinden, nog niet meegeteld.

Het totale kostenplaatje bedraagt nu al 2,3 miljard euro méér dan gepland in 2009, toen het IOC de Spelen toewees aan Rio. Vooral de bouw van tribunes en de elektriciteitsvoorziening blijken meer Braziliaanse reais op te slorpen dan voorzien. Ook de maatregelen om het zikavirus in te dijken zullen de komende maanden het budget doen oplopen. Slecht nieuws in economisch zeer barre tijden, met een inflatie van bijna tien procent en de zwaarste recessie in Brazilië sinds 1901. Ziekenhuizen moeten zelfs patiënten weigeren wegens te weinig financiële middelen.

Nog een tegenvaller is dat ook de ticketverkoop voor de Spelen slabakt, mede door de groeiende onzekerheid over de gevolgen van het zikavirus. De organisatoren zullen nog harde noten moeten kraken vooraleer op 5 augustus de openingsceremonie plaatsvindt.

DOOR JONAS CRETEUR

Het totale kostenplaatje bedraagt nu al 2,3 miljard euro méér dan gepland in 2009.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content