Schalke 04 sluit een lucratieve sponsordeal.

Kampioen Bayern München mag zich aan stevige concurrentie verwachten. De ploeg van Franz Beckenbauer beschikte tot nu toe over de rijkste sponsorovereenkomst van de Bundesliga, want Telekom betaalt ongeveer twintig miljoen per jaar om op het truitje van de Beierse formatie te prijken. Maar vorige week maakte Schalke 04 bekend dat ze een lucratieve deal konden afsluiten met het Russische Gazprom. Het olieconcern wordt vanaf 1 januari 2007 de nieuwe hoofdsponsor van die Knappen. Op vijfenhalf seizoen zullen ze maar liefst 125 miljoen euro in de club pompen.

Tot die tijd blijft verzekeringsmaatschappij Victoria nog shirtsponsor van de Königsblauen. Maar zij toonden zich bereid een stapje opzij te zetten en blijven betrokken bij de financiële ondersteuning van de club uit Gelsenkirchen. Schalke 04 kan de Russische hulp goed gebruiken, want de club zit namelijk met een schuld van maar liefst 255 miljoen euro opgezadeld, een van de grootste van alle Bundesligaclubs. Om een gedwongen degradatie te vermijden, want in Duitsland wordt dat geëist wanneer een club zijn licentievoorwaarden niet haalt, was deze injectie dus meer dan welkom. De handtekeningen van de overeenkomst werden vorige week dinsdag gezet in Dresden, overigens ook in het bijzijn van de Russische president Vladimir Poetin. De staat is immers met vijftig procent van de aandelen grootaandeelhouder in het energieconcern.

Het is overigens niet voor het eerst dat Gazprom zich bij een Duitse eersteklasser probeerde in te kopen. Vorig seizoen voerde het bedrijf ook al gesprekken met Borussia Dortmund, uitgerekend de aartsrivaal van Schalke 04. Maar de club van de Nederlandse trainer Bert van Marwijk, die ook geld kan gebruiken, zag af van een samenwerking, omdat ze te veel inmenging vreesden. Vooralsnog is nog niet echt duidelijk wat de oliegigant van plan is. Wel is geweten dat Gazprom in eigen land sponsor én eigenaar is van topclub Zenith Sint-Petersburg, dat sinds dit seizoen onder de hoede staat van Dick Advocaat.

Voorzitter Gerd Rehberg liet al weten dat de fans niet hoeven te vrezen voor een overname door de Russen. “Wij zijn er trots op dat zo’n gigantisch bedrijf voor ons koos”, sprak hij. “Maar Gazprom is een sponsor. Ze nemen de club dus niet over. Schalke 04 wordt geen tweede Chelsea.” In principe wordt een samenwerking met Zenith Sint-Petersburg wel opgenomen in de deal, onder de vorm van uitwisseling van spelers. Een bijkomende handigheid is dat beide clubs blauw en wit als clubkleuren hebben, net als Gazprom.

Duitsland rekende hardhandig af met de slechte reeks op verplaatsing. Slovakije was immers niet opgewassen tegen de sterk spelende Mannschaft. Lukas Podolski speelde een opvallende rol met twee treffers. Ook Michael Ballack en Bastian Schweinsteiger scoorden.

De selectie onder 21 jaar, die wordt getraind door oud-international Dieter Eilts, verloor zijn dubbel barrageduel tegen Engeland en mag daardoor volgend jaar niet deelnemen aan het EK.

Borussia Mönchengladbach kan minstens twee maanden geen beroep doen op Filip Daems (27, ex-Lierse). De linkerflankspeler liet zich vorige week in Leuven opereren aan zijn achillespees.

Claudio Pizarro (28, Bayern München) haalde zich de woede op de hals van de Peruaanse bondscoach Franco Navarro. De aanvaller keerde vorige week dinsdag al terug naar Duitsland, terwijl er op woensdag nog een oefeninterland tegen Chili op het programma stond.

Sebastian Deisler (26) hervatte de trainingen bij Bayern München. De Duitse international wil eind oktober, zes maanden na zijn operatie aan de rechterknie, weer wedstrijdklaar zijn.

Miroslav Klose (25, Werder Bremen) werd door zijn collega-voetballers in Duitsland verkozen tot beste speler van het seizoen 2005/06. De spits haalde het met 64 procent van de stemmen afgetekend van zijn collega-internationals Michael Ballack (4,5) en Tim Borowski (3,2). Klose scoorde vorig seizoen 25 keer en gaf ook nog eens de meeste assists.

Oud-international Thomas Hässler keert terug naar zijn oude liefde FC Keulen. De wereldkampioen van 1990 wordt techniektrainer bij de jeugd van de tweedeklasser.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier