Geen ploeg die, behalve Standard, zo goed gerodeerd de nieuwe competitie in stapt als Zulte Waregem. Het basisteam van trainer Francky Dury – aan zijn negende opeenvolgende seizoen bij de fusieclub toe – verschilt amper van de ploeg die vorig seizoen afsloot. De voornaamste transfer van Zulte Waregem is dat het zijn sterkhouders – Bossut, Berrier, Taravel, Roelandts – hield. Taraval en Khaleem Hyland, die zich bij hun komst in januari op huurbasis meteen aanwinsten toonden, werden definitief aangetrokken. De vier nieuwkomers – verdediger Badis Lebbihi, middenvelder Steffen Ernemann, spitsen Jorgo Waeghe en Teddy Chevalier – zijn gehaald om de kern in de breedte te versterken, al toonde Dury zich aangenaam verrast door de vlotte manier waarop Chevalier de omschakeling van derde naar eerste klasse maakte.

VERDEDIGING

Een jaar geleden besloot de trainer van Zulte Waregem het contract van doelman Geert De Vlieger niet te verlengen omdat hij oordeelde dat Sammy Bossut klaar was voor het grote werk. Een jaar later geldt Bossut als een potentiële Belgische topkeeper en vraagt men zich al af hoe lang het duurt voor hij naar een hoger aangeschreven competitie verhuist. Centraal achterin start het duo Karel D’Haene – Jérémy Taravel dat zich in de terugronde van vorig seizoen erg complementair toonde. Valt een van de twee uit, is Steve Colpaert de eerste keus als vervanger. Op rechts start Stijn Minne met voorsprong op Bart Van Zundert, die hij vorig jaar uit de ploeg speelde. Links krijgt Bart Buysse, die zich doorzette ten koste van Loris Reina, alle kansen, nu de 19-jarige Franse jeugdinternational Badis Lebbihi na een kuitbeenbreuk vier maanden out is.

MIDDENVELD

Centraal start Zulte Waregem met twee controlerende en één aanvallende middenvelder(s). Controlerend toonden Khaleem Hyland – Steve Colpaert zich in de terugronde een hecht duo. Vraag is of Colpaert standhoudt dan wel of kapitein Ludwin Van Nieuwenhuyze zijn vaste stek naast Hyland terugwint. Aanvallend zorgt Kevin Roelandts voor de ideeën en de afgemeten passes. Links krijgt Stijn Meert concurrentie van de Deen Steffen Ernemann, die wegens overbelasting de competitiestart mist. Op rechts is Franck Berrier – die ook centraal uit de voeten kan – de vaste man. De technisch vaardige en loopsterke Berrier was vorig seizoen de speler met de meeste assists in eerste klasse. Als Thomas Matton – vorig jaar sterk – fit raakt, kan hij zowel links als rechts aantreden.

AANVAL

De vier volwaardig inzetbare spitsen die Francky Dury graag wil om zijn ambities te staven, heeft hij nog niet. Tarmo Neemelo mag weg, de jonge Jorgo Waeghe die uit de B-kern van Roeselare werd gehaald, moet zich nog verder ontwikkelen. Om een basisplaats strijden Ernest Nfor en Chris Makiese, die vorig seizoen in de winterstop arriveerden en zich meteen versterkingen toonden. Makiese en Nfor scoorden beiden zes keer, laatstgenoemde was ook goed voor zes assists. In een 4-5-1 kiest de trainer voor een van beiden, in een 4-3-3 wijkt één van de twee uit naar de flank. De jonge, razendsnelle en vlot scorende Franse spits Teddy Chevalier, die overkwam van derdeklasser Boussu Dour Borinage, zal gauw aan spelen toekomen.

CONCLUSIE

Na een paar jaar met voorzichtig geformuleerde ambities – een plaats in de linkerkolom – steekt Zulte Waregem, dodelijk efficiënt voetballend in de voorbereiding, voor het eerst echt zijn nek uit. Het gaat voluit voor de zesde plaats en play-off I. Een eindklassering buiten de eerste acht zou een tegenvaller zijn. Als niemand van de sterkhouders voortijdig vertrekt, is dat, op basis van het aanwezige potentieel en de automatismen van vorig seizoen, een gerechtvaardigde ambitie.

DOOR GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier