Kenner Gert Vande Broek analyseert de titelfinale.

Een hele play-off volleyballen de spelers van Maaseik en Roeselare de ziel uit hun lijf om het thuisvoordeel in de finale te bemachtigen, en wat blijkt dan in de eerste twee matchen van de beslissende best of five? De Limburgers winnen in zaal Schiervelde met 0-3 en de titelverdediger pakt de zege aan de andere kant van het land, 1-3.

Net voor de derde confrontatie, vanavond om 20.30 uur in Roeselare, geeft Vrouwentrainer van het Jaar Gert Vande Broek (Kieldrecht) zijn bevindingen over een titelrace waar waarzeggers een punthoofd van krijgen.

“Geen van de twee controleert de strijd”, begint Vande Broek. “Bij Roeselare is Frantisek Ogurcak ( die ondanks zijn blessure toch in de strijd werd gegooid, nvdr) niet 100 procent fit, waardoor de balans niet zo goed zit als anders. Hij wordt niet zo vaak aangespeeld en springt niet zo hoog. Raimo Pajusalu presteerde zaterdag zwak, maar is belangrijk omdat hij de blokkering van Maaseik bezighoudt. Zonder hem zou de last op de schouders van Benjamin Hardy en Iván Contreras te zwaar worden, want Ogurcak krijgt minder aandacht van Maaseik.

“Ik zag dit jaar nog geen frivool spelende kampioen, door blessures, onderbrekingen … En dus moet het anders; met veel inzet. Je zag ze zaterdag allemaal individueel enorm hun best doen. Dat vind ik zeer te appreciëren. Als Roeselare kampioen wil worden, zal het met werkvolley moeten gebeuren.

“Dat Dominique Baeyens oplapwerk heeft gehad, was eraan te zien afgelopen weekend. Je voelt dat die ploeg niet alleen fysiek – met Ogurcak – maar ook mentaal een tik heeft gekregen. In de bekerfinale en vorige woensdag ( matchenwaarin Maaseik het telkens met 0-3 haalde van Roeselare, nvdr). Dat is nog niet helemaal weggespoeld.

“Maaseik heeft al een prijs. Dat geeft de Limburgers een bepaalde mentale rust. Maar het knappe van dat team is vooral dat het nooit afgeschreven mag worden. Altijd kunnen ze wel een vervanging doen, voor elke positie hebben ze een back-up. En zet je die andere jongens op het veld, dan geeft dat telkens een bepaalde frisheid. Dat maakt Maaseik gevaarlijk tot het laatste moment, want deze finale zou wel eens een fysieke veldslag kunnen worden. In dat geval is het afwachten of Ogurcak fit blijft. Met hem erbij geef ik Roeselare speltechnisch een licht voordeel.

“Maar geen cent durf ik inzetten op deze finale. Mogelijk zet Hardy op het juiste moment een prima reeks neer, zoals zaterdag. Maar andersom kan Kay van Dijk evengoed op het ideale tijdstip ontploffen. Het is fiftyfifty, meer dan ooit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier