Spelen we met negen of tien volgend seizoen?

“Ik zou graag een competitie met zestien ploegen hebben. Maar dat is in een klein land als België onmogelijk”, zegt Guy Vervaeke, voorzitter van de Belgische Liga Basketbal (BLB). Nu spelen er negen ploegen in de hoogste klasse.

Een competitie met tien teams blijft een mogelijkheid. “Maar Fleurus, momenteel eerste in tweede klasse, is geen kandidaat om te promoveren. En Bree probeert nog altijd de financiën op orde te krijgen”, stelt hij. Kangoeroes Boom-Willebroek zou graag bij de elite spelen. “Voorlopig kregen we nog geen aanvraag voor een licentie.” Een club uit het Groothertogdom Luxemburg zou als tiende ploeg in de Belgische competitie kunnen spelen. “De infrastructuur daar is zeker goed genoeg. Maar over het niveau van de spelers kan ik me niet uitspreken”, weet Vervaeke. Een BeNeliga is geen optie. “Noch in België, noch in Nederland zijn ze er enthousiast over.”

De finale van de beker van België vindt plaats op 24 april in Luik. Dat heeft de BLB al beslist. “Er is geen verplichte rotatie tussen Vlaamse en Waalse steden”, oppert Vervaeke. “In de afgelopen vijf jaar was Leuven al vier keer het toneel voor de eindstrijd. Aangezien Oostende (dat het op 10 en 17 maart opneemt tegen Aalstar), Bergen en Charleroi de halve finale spelen, is Luik een logische keuze. Het is de enige stad met een zaal die groot genoeg is voor een evenement als de bekerfinale.”

Dit seizoen veranderde trouwens de formule voor de start van de bekercompetitie. Er werden poules van drie ploegen gevormd. In elke groep zit één ploeg uit tweede, één uit derde A en een laatste uit derde B. “De Koninklijke Belgische Basketbal Bond (KBBB) organi-seert de eerste ronde van de beker”, vervolgt Vervaeke. “Vanaf de kwartfinales nemen wij met de BLB de organisatie over. Dan spelen normaal gezien alleen clubs uit de hoogste klasse nog mee.”

Het idee van een Final Four lieten ze bij de BLB varen. “Dat is geen traditie in België”, ervaart hij. “Het zou problemen geven bij de aankoop van tickets. De supporters volgen hun eigen ploeg. Op vrijdag worden de halve finales gespeeld. Daarna hebben de fans slechts twee dagen om een kaartje voor de finale te bemachtigen als hun ploeg gewonnen heeft. In het verleden zijn er experimenten met de Final Four geweest, maar die liepen nooit goed af.”

DOOR daniel devos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier