De wegen van Franco Baresi en Fulham gingen vervroegd uit elkaar.

Na amper drie maanden kwam er al een einde aan de samenwerking tussen Fulham en Franco Baresi. Hoewel hij pas sinds juni werkzaam was, is het opstappen van de voormalige Italiaanse international geen grote verrassing. De laatste weken kwamen er al berichten naar buiten dat het niet boterde tussen sportief manager Jean Tigana en Baresi, die officieel nooit een titel meekreeg. Bij zijn aanstelling werd er wel nog gewag gemaakt van de functie voetbaldirecteur, waarbij hij de transfers zou regelen, scoutingswerk ging verrichten en de jeugdacademie besturen gedurende een proefcontract van een half jaar.

Dat was echter tegen het zere been van Tigana, die bij de clubleiding met succes zijn beklag deed en terugviel op de clausule in zijn verbintenis, die vermeldde dat hij totale bevoegheid over het sportieve gedeelte kreeg. De functie, zoals die aan Baresi was aangeboden, werd geschrapt. De Italiaan ging zodoende zonder echte duidelijke omschrijving van zijn werkzaamheden aan de slag. In de wandelgangen circuleerde echter het gerucht dat de oud-verdediger van AC Milan werd klaargestoomd als opvolger voor de Franse trainer, die straks einde contract is.

“Ik heb besloten dat het voor mijn loopbaan beter is en dat het ook voor Fulham een goede oplossing vormt om onze kortstondige samenwerking met onmiddellijke ingang te beëindigen”, verklaarde Baresi in een korte mededeling op de clubwebsite. “Terwijl alle partijen constructief hebben gewerkt om onze rollen te bepalen, ben ik teleurgesteld dat mijn positie binnen de club niet overeenkwam met de rol die me was voorgespiegeld.” Met hem verdween ook Daniele Martinelli, zijn persoonlijke assistent en vertaler, van de loonlijst.

Voorzitter Al Fayed wilde via het binnenhalen van Baresi aan de internationale uitstraling van zijn club werken en wereldtoppers naar Craven Cottage halen. Zo was er lange tijd sprake van Antonio Benarrivo (Parma) en Gabriel Batistuta (AS Roma), maar uiteindelijk moest de Londense club het stellen met de Japanse middenvelder Junichi Inamoto als grootste zomertransfer. Dat gebeurde, toeval of niet, net gedurende de vakantieperiode van Baresi en op aandringen van Tigana. Toen werd al duidelijk dat de interne machtsstrijd in het voordeel van de Fransman zou worden beslecht. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier