Sven-Goran Eriksson verraste niet met zijn selectie voor het EK. Misschien wel met zijn basisploeg ?

Zondag vloog de voltallige Engelse EK-selectie voor een weekje naar Sardinië. In het gezelschap van – en dat is opmerkelijk – hun familie. De Engelse profs krijgen op het Italiaanse eiland een lichte stage en tijd om te recupereren. Na die stage oefent de ploeg in Manchester nog tegen Japan en IJsland. In Lissabon en Coimbra wachten dan wedstrijden tegen Frankrijk, Zwitserland en Kroatië.

In zijn selectie verraste bondscoach Eriksson amper. De oproeping van JamieCarragher en Ledley King is misschien onverwacht, maar de twee outsiders zijn er vooral bij omdat Eriksson centraal achterin moest puzzelen. Rio Ferdinand is geschorst, terwijl Jonathan Woodgate en Gareth Southgate geblesseerd raakten. Wes Brown was te laat fit om al een intens tornooi aan te kunnen.

Tenzij er de komende weken op stage nog vreemde dingen gebeuren, zijn dit de elf die tegen titelverdediger Frankrijk aan de aftrap komen : James û Gary Neville, Campbell (vijfde tornooi op rij), Terry, Ashley Cole û Beckham, Butt, Scholes, Gerrard û Owen, Rooney.

De achterste vier hebben nog maar twee keer samen gespeeld : 2-1 ten Macedonië en 0-0 tegen Turkije. Daarom werd Steve McLaren, coach van Middlesbrough, aan de technische staf toegevoegd. McLaren staat erom bekend een ijzersterke defensie te kunnen organiseren. Naast een rol op de flank voor Steven Gerrard, is dé verrassing op het middenveld de verkiezing van Nicky Butt boven Chelsea-boy Frank Lampard. Deze laatste is na Thierry Henry een van de betere voetballers vorig seizoen in Engeland, terwijl Butt bij Manchester United amper speelt. Hier telt voor Eriksson complementariteit boven klasse. En dan is een duo Butt-Scholes organisatorisch sterker dan een (offensief) duo Lampard-Scholes. Zeker als de eerste tegenstander Frankrijk heet. Wellicht krijgt Lampard later meer speelkansen.

De aanval van Engeland is een snelle, met het duo Owen-Rooney. Rooney, nog steeds maar 18, kende een middelmatig seizoen bij een zwak Everton, maar Eriksson acht hem klaar voor een zwaar tornooi. Owen was in ’98 vijf weken jonger toen hij de wereld verbaasde op het WK in Frankrijk, Eriksson hoopt nu van Rooney hetzelfde. Eerste reserve-spits Darius Vassell sukkelt met de hamstrings.

Opmerkelijk nog : van de 23 die naar Lissabon vertrekken, waren er al 13 in Japan. Eriksson houdt duidelijk van continuïteit. (ptk)

MANCHESTER UNITED won de FA Cup na een 3-0-zege tegen Milwall. CHELSEA praat deze week met Porto-coach Mourinho over een eventueel contract. Mourinho wil graag Porto-spelers Deco, Paulo Ferreira en Ricardo Carvalho naar Stamford Bridge, RomanAbramovich voelt meer voor Steven Gerrard, Sevchenko en Salgado. Alleen over Drogba zijn beiden het volgens de pers eens. ALAN SMITH (Leeds) lijkt op weg naar Manchester United. KENNYDALGLISH wordt gelinkt aan een terugkeer bij Liverpool. FRANK ARNESEN wordt technisch directeur bij Liverpool. Hij schoof Martin Jol als kandidaat-coach naar voor. NICO VAESEN (Crystal Palace) speelt zaterdag de playoffs voor de derde promotieplaats. In Cardiff is West Ham de tegenstander. West Ham schakelde Ipswich uit, Cystal Palace Sunderland. LEICESTER CITY. De drie spelers die tijdens een stage in La Manga even in de cel zaten op verdenking van verkrachting, werden na onderzoek vrijgesproken.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier