Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Voelen de Ivorianen zich ontheemd, nu hun Franse coach en mentor Jean-Marc Guillou er niet meer is ? Verre van, zo blijkt.

Assistent-trainer Edy De Bolle keek met vraagtekens naar dit seizoen. In het prille begin had de combinatie Ivoriaans-Belgisch niet gewerkt, SK Beveren was pas beter gaan voetballen toen het vrijwel homogeen Afrikaans kleurde. Nu er weer meer Belgen in de ploeg stonden, was het afwachten of het dit keer zou lukken. Op basis van de cijfers – Beveren haakt onderin zijn wagonnetje maar moeizaam aan – lijkt de vrees terecht, maar er is beterschap.

Edy De Bolle : “Ik vind van wel. Het was aanvankelijk wat zoeken welke weg we zouden inslaan, maar Walter Meeuws heeft de zijne gevonden en na een moeilijk begin merken we dat het steeds beter begint te lopen, ook al zie ik nog steeds bij diverse spelers, ook de Ivorianen, een grote progressiemarge.”

De verdediging slikte ooit veel meer goals. De Bolle :”Ja. In het begin zijn we nog doorgegaan met het systeem van vorig seizoen, drie spelers centraal, maar daar is inmiddels vanaf gestapt. We spelen nu met een klassiekere verdediging van vier. Op Genk deed die het goed, tegen Zulte Waregem ook. Voor linksachter Mahan is er niet direct een alternatief, tenzij Arunina, die goed speelt bij de invallers, maar dat is niet zo erg, want Mahan haalt de laatste weken een goed peil en kan met een vrije trap nog scoren ook. Zito begon met achterstand aan het seizoen, vanwege een knieoperatie en zijn terugkeer heeft langer geduurd dan verwacht. Van hem komen dit seizoen nog mooie dingen, vermoed ik.”

Op het middenveld valt ook op hoe Seka bevrijd speelt. De Bolle : “Met Theunis en Snoeckx centraal heb je loop- en infiltratievermogen. Vanaf de flank mag Seka nu offensieve impulsen geven. Ik zie een heel andere Seka dan vorig jaar, ook op training. Vorig seizoen had je Junior die op het middenveld heel dominant was en zette Diallo vaak een individuele offensieve actie op. Raakte hij daardoor wat in de verdrukking ? Hij toont werkkracht en laat niet langer het hoofd zakken als iets mislukt. Eén foute actie kon vorig seizoen zijn hele wedstrijd hypothekeren. Dat is eruit.”

In de spits is er dit seizoen veel concurrentie. Gervinho, de meest getalenteerde van alle Ivorianen, krijgt de meeste speelkansen, in diverse rollen. De Bolle : “Af en toe sparen we hem, om hem niet te laten opbranden. Het is nog zoeken naar evenwicht in de acties, die vaak spectaculair zijn maar nog niet altijd efficiënt. Kaiper is heel goed bezig op training en met de invallers, het is wachten tot hij zoiets toont bij de A-ploeg. Globaal gezien vind ik dat de Ivorianen Guillou niet missen, er is geen verschil. Ze beseffen nu ook dat Beveren zo slecht niet is. Sanogo en Zezeto faalden elders, Secreto vindt geen ploeg. Beveren was voor iedereen aanvankelijk een trampoline, maar sommigen beginnen anders te denken en willen hier een nieuw contract afdwingen.”

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier