Michel Piersoul haalde Silvio Proto destijds naar La Louvière, waar hij vorig seizoen nog zijn keeperstrainer was. Ziet hij bij Anderlecht een betere keeper ? “Ik vind dat hij er niet op vooruitgegaan is. Il fait une saison honorable. Hij speelt een redelijk seizoen. Niet meer, niet minder. Niet uitzonderlijk sterk. Ik had gedacht dat hij op dit moment verder zou staan. Hij keept anders, meer teruggetrokken. Hij gaat minder naar hoge ballen dan bij La Louvière, valt me op. Bij corners blijft hij op zijn doellijn geplakt. Misschien wordt hem dat gevraagd.”

Proto was klaar voor de stap, weet Piersoul. “Hij was ook fit, net als de voorbije jaren. In de meeste fysieke tests bij La Louvière was hij de laatste jaren een van de besten, veldspelers inbegrepen. Voor een keeper wil dat wat zeggen.”

Zijn grote kwaliteit, zegt Piersoul, is zijn mentale sterkte. “Het is een strijder, absoluut een winnaarstype. Iemand die ook niet aarzelt om zichzelf na elke prestatie in vraag te stellen. Dat is één zaak. Om daar ook iets mee te doen heeft hij anderen nodig die hem op zijn vragen de juiste antwoorden geven en hem zo beter maken.”

Proto was geen ruwe diamant die alleen nog maar wat bijgeschaafd moest worden. “Anders had ik hem nooit bij Olympic kunnen weghalen. Dan was hij op zijn zestiende al bij een grotere club beland. Het is net als met Cordier nu bij La Louvière. Nu erkent iedereen diens kwaliteiten, maar een paar jaar geleden was hij bij Charleroi slechts vijfde keeper en geen nieuw contract meer waard.”

Wat hem bij de jonge Proto opviel, zegt Piersoul, was zijn mentaliteit. ” C’est un raleur, een vechter en een doorbijter. Hij was explosief, had enorme reflexen, waardoor hij bij veel ballen raakte. Die duwde hij dan uit zijn doelvlak, hij klemde ze niet. Silvio wilde werken en beter worden. Wie niet wil werken, wie na een mindere prestatie de schuld legt bij een ploegmaat, de scheidsrechter of het veld, moet ik niet. Excuses zoeken is in dit vak tijdverlies. Daar word je zelf niet beter van. Zo zit Silvio niet in mekaar.”

Is Anderlecht zijn top ? “Naar Anderlecht gaan was zijn droom, maar hij is nog maar 22 jaar. Dan ben je nog geen complete doelman. Hij kan nog op alle punten beter worden. Op dit moment is hij nog niet klaar voor een Europese topclub. Maar hij zal niet ophouden met hard te werken. De wil om beter te worden drijft hem vooruit.”

GEERT FOUTRé EN BRUNO GOVERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier