Geen vriendenclubje

De technische staf van Philippe Clement krijgt vorm. © BELGAIMAGE

Met Philippe Clement, Gert Verheyen en Carl Hoefkens komen er opnieuw ex-spelers de A-kern van Club Brugge runnen. Maar een ‘vriendenclubje’ moet het niet worden, stelt de nieuwe trainer duidelijk.

Neen, hij was niet boos weggelopen op de vergadering van de Pro League, twee weken geleden. ‘ Framing‘, noemde Bart Verhaeghe het lachend. De echte reden voor zijn gehaaste vertrek op woensdag 22 mei was dat hij nóg een belangrijke afspraak had. Eentje met Philippe Clement, de man die voor drie jaar zijn trainer moest worden. ‘We zaten al de hele tijd te sms’en, omdat ik te laat was.’ Ook CEO Vincent Mannaert had haast. Die vertrok twee dagen erna naar Ibiza, voor een korte vakantie met zijn vrouw. Op weg naar de luchthaven kreeg Mannaert van Clement diens definitieve jawoord.

We hadden eerder al het trio Jan Ceulemans, Franky Van der Elst en René Verheyen, aangesteld door TD Marc Degryse, onder voorzitter Michel D’Hooghe. Dat liep niet goed af: het duurde jaren voor de toen op een paar maanden geslagen wonden geheeld waren. Straks is er Philippe, Gert ( Verheyen) en Carl ( Hoefkens), misschien ook Timmy ( Simons). Maar een vriendenclubje moet het dus niet worden, zei Clement vorige week bij zijn officiële aanstelling.

Omdat Verheyen met vakantie was in IJsland, overlegden de twee gewezen ploegmaats via de telefoon. Verheyen bij de staf brengen, was een idee van Mannaert. Clement was er vrij gerust in dat Verheyen zich wel zou kunnen vinden in de rol van assistent, maar een en ander moest toch worden doorgepraat. Clement had, tijdens zijn periode bij KRC Genk, KV Oostende goed geanalyseerd, en ook de emotionele uitlatingen van de coach gezien. Een kwestie van halfvolle versus halflege glazen, zoiets. Wie verliest – straks gaat het al direct om zeer moeilijke kwalificaties voor de CL – moet kracht uitstralen. Begin deze week was Verheyen terug uit vakantie en moest er een akkoord worden bereikt over zijn contract.

Vanuit Genk brengt Clement Johan Van Rumst mee, iemand met wie hij ook al in Beveren werkte. Carl Hoefkens wordt de verbindingsofficier tussen academie en A-kern. De gewezen aanvoerder was al sterk in die begeleiding vorig seizoen, onder meer bij de beloften. Vrijdag kruisten we in Antwerpen Khalilou Fadiga, in de stad met zijn zoon. De ex-speler van Club hoopt dat zijn zoon onder Clement alvast meer kansen zal krijgen dan onder Ivan Leko, inmiddels in Dubai aan de slag.

Eddie Rob, de fysiektrainer die Ivan Leko meenam uit Sint-Truiden, is voorlopig de enige overlevende van de periode van de Kroaat. Clement sprak al met hem en kan het vinden in diens visie. Of Timmy Simons de tweede overlevende wordt, hangt af van gesprekken. Simons wil graag hoofdtrainer worden, liet hij weten. Van Verhaeghe kan hij die kans intern krijgen, bij een van de oudere jeugdteams. De bal ligt nu in het kamp van Simons. Nog dit: op de voorstelling van Clement was ook de nieuwe coördinator van de scouting aanwezig, Kjeld Fort. Ex-manager bij accountancy- en auditkantoor BDO, morgen pas 29, ex-speler van onder meer Standaard Wetteren en vorig seizoen sportief manager bij Zwevezele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier