Een opgetogen Dirk Geeraerd bedankte zaterdag, na de deugddoende 3-2-zege tegen STVV, uitvoerig het bestuur van SV Roeselare. De trainer loofde hen, omdat de sereniteit werd bewaard en er geen overhaaste of emotionele beslissingen werden genomen na de pandoeringen tegen FC Brussels (6-2), Anderlecht (0-5) en Bergen (6-1).

Werd u nooit wantrouwig of ongerust door die zware uitschuivers ?

Luc Espeel : “Goh. ( zucht) We waren natuurlijk ontgoocheld. Maar die ebde even weg snel weg door te beseffen dat we onze doelstelling, het behoud, al begin maart hadden veiliggesteld door winst tegen Zulte Waregem. Het zadelde ons op met een dubbel gevoel. De afgelopen twee weken praatte ik daarover met de spelers. Ik ben blij dat ze zaterdag de juiste reactie gaven, met een mooie revanche.”

Hoe verklaart u die plotse inzinking dan ?

“Je mag niet uit het oog verliezen dat onze jongens al vroeg het seizoen begonnen, met die Europese campagne. Verder merkte ik dat we de meeste tegendoelpunten slikken door puur individuele fouten. Als trainer sta je daar machteloos tegenover.”

Er is geen sprake van kwaad opzet ?

“Nee. Want bij het minste vermoeden zou ik snel hebben gereageerd. Je kan achter iedere deur een spook zien, maar zo ver zijn wij nog niet. Tegen Anderlecht waren wij duidelijk de mindere en werden wij gewoon weggespeeld, de insinuaties ten spijt. Ik durf niet te denken aan allerlei Chinese verhalen.”

U blijft verder streven naar stabiliteit ?

“Absoluut. Die vraag stelde ik ook naar de voltallige spelersgroep toe. Zij gaven de gepaste repliek en reageerden juist. We dienden aan te tonen dat Roeselare het waard is om in de eerste klasse te spelen. Naar volgend seizoen zullen we sowieso zoeken naar meer voetballend vermogen, vandaar het verkennend gesprek met Sporting Lissabon. Ik hield daar een goed gevoel aan over, ook al is er nog niks concreet. Een vleugje exotisme op Schiervelde, dat mag best. En Hans Galjé bereikte ook met Anderlecht, op hun vraag, een akkoord om een paar spelers te huren.”

Gaat Roeselare geen oude ploeg worden, met op het middenveld de dertigers Tanghe, Vanderhae- ghe, De Vleeschauwer?

“Qua leeftijd misschien wel, maar je mag hen zeker niet afschrijven. Die jongens lijken mij nog allemaal fit. Met hun routine kunnen zij perfect het jeugdige dynamisme van de anderen compenseren. Dat evenwicht willen we behouden. Vergis je niet, het zijn leiders én gasten met ambitie. Zij moeten die jonge snaken naar een hoger niveau stuwen.”

De positie van Dirk Geeraerd was nooit wankel ?

“Ik stelde mij die vraag alleszins nooit. Een coach wordt afgerekend op zijn punten of prestaties. Hij slaagde in zijn missie, want we blijven in de eerste klasse. Anderzijds heb je de vaststelling dat 5 op 27 na Zulte Waregem te weinig is. Beter dat we het nu tegenkomen, dan bijvoorbeeld begin volgend seizoen. Dirk Geeraerd krijgt mijn volle vertrouwen, want hij levert schitterend werk. Geen haar op mijn hoofd die twijfelt aan zijn vakkennis en professionalisme.”

Toch valt de naam van Francky Van der Elst regelmatig ?

“Aan zulke zaken doen wij niet mee. Zeg nooit nooit in het leven, maar dat is nu zeker niet aan de orde. Het is niet altijd de schuld van de trainer, hé. Roeselare brengt geen sambavoetbal, maar gebruikt zijn eigen wapens.”

De club vraagt wel 300.000 euro voor Sebastien Dufoor ?

“Ik weet gewoon dat Seba nog een contract heeft tot 2010. Wij gaan hem zeker niet zomaar laten gaan. Anders hadden we zijn verbintenis niet vroegtijdig opengebroken.”

Er wordt beweerd dat Dufoor het niet te nauw neemt met discipline. Valt er met hem nog te werken ?

Seba moet van niemand weg. Misschien heeft hij nood aan een nieuwe uitdaging. Dat kan. Het gras is elders altijd groener dan thuis, hé. Maar voor mij blijft hij welkom. Hij kent onze regels en afspraken.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier