Groots waren de daden van STVV in veertien jaar onafgebroken eerste klasse niet. Slechts vier keer eindigt het in de linkerkolom. Verder altijd 13de, 14de of 15de – lang vóór Roland Duchâtelet dus al. En dit seizoen 17de. Straks herbegint het in de tweede klasse. Met een ongewijzigd budget, aldus Sylvain Gielen op de laatste algemene vergadering. STVV wordt dus nog afhankelijker van Duchâtelet, want ondanks een verdubbeling van de tv-gelden is het verlies de laatste jaren alleen maar groter geworden. Staaien kreeg dit seizoen minder volk over de vloer en de lonen explodeerden. Verwacht mag worden dat de voorzitter in de tweede klasse 2,5 à 3 miljoen euro uit eigen zak zal moeten toeleggen.

Dankzij Duchâtelet ontsnapte STVV vier jaar geleden nog aan de vereffening, maar sommigen vragen zich intussen af of de club niet beter in vereffening was gegaan en met een schone lei was herbegonnen. Als Duchâtelet eerlijk is, zal hij toegeven dat hij al lang spijt heeft van zijn overname. Hij heeft als geslaagde zakenman het voetbalbedrijf zwaar onderschat. Wie na vier jaar nog maandelijks een BMW full option bijpast, heeft het niet goed gedaan als bedrijfsleider.

Vooral zijn krenterige beleid is hem vaak verweten. Altijd dacht hij met een minimum aan investeringen een competitieve ploeg op de been te kunnen brengen. Het duurde tot deze winter voor hij financieel diep – onverantwoord diep, zeggen sommigen dan weer – door het stof ging voor spelers als MichalPospisil en IbrahimSidibe. Ook Dennis van Wijk schrok van wat STVV voor hem overhad. Die zware, langdurige contracten hangen de club nu als een strop om de nek.

Duchâtelets grootste probleem de voorbije vier jaar is geweest dat hij alles altijd beter wist. Zelfs met het sportieve, tot de ploegopstelling toe, moeide hij zich tot ieders ergernis voortdurend. Hij luisterde naar niemand en genomen beslissingen schroefde hij in laatste instantie soms persoonlijk terug. En niemand van de oude garde die hem tegensprak, want allemaal hadden ze dankzij hem hun centen teruggekregen. STVV werd de club van één man.

De grote vraag is nu of Duchâtelet de vele miljoenen die hij al in STVV pompte (bij de banken staat hij ook borg voor de volgende stadionverbouwing), ooit terug wil. Volgens zijn vroege interviews níét, maar in de Truiense boeken zou het wel allemaal als lening ingeschreven staan. Dat wil zeggen: tijdelijk gegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier