Diego Maradona noemde hem ooit de ‘Argentijnse profeet van de 21ste eeuw’,

maar door een schimmige constructie via een dubieuze investeringsmaatschappij vocht Carlos Tévez vorig seizoen met West Ham United tegen de degradatie. Manchester United haalde hem terug naar de top.

Misschien was het wel een vooruitziende blik, toen Carlos Tévez als speler van het Braziliaanse Corinthians op een persconferentie verscheen in het shirt van Manchester United. De spits zat toen breed lachend achter de tafel wat vragen te beantwoorden, maar de clubleiding van Corinthians was not amused. De Brazilianen zagen in de actie van Tévez een plan, een openlijke sollicitatie, omdat iedereen wist dat de Argentijn ooit voor zijn favoriete Engelse club wilde spelen. Tévez kreeg een flinke boete en daarmee was de zaak afgedaan. Tévez zou Corinthians uiteindelijk echt verruilen voor de Premier League. Niet Manchester United maar het Londense West Ham United werd echter zijn nieuwe club, in wat misschien wel de meest opmerkelijke overgang was in het Engelse voetbal sinds Tottenham Hotspur in 1978 de Argentijnen Osvaldo Ardiles en Ricardo Villa contracteerde.

Schimmige transfer

Nog steeds dreunt de transfer van Tévez en zijn landgenoot Javier Mascherano – inmiddels uitkomend voor Liverpool – na in de Premier League. Dankzij de doelpunten van Tévez wist West Ham United zich vorig jaar te handhaven op het hoogste niveau, reden voor degradant Sheffield United om een zaak aan te spannen tegen de ploeg. De Football Association (FA), de Engelse voetbalbond, oordeelde dat de transfer van de twee Argentijnen onrechtmatig was en legde West Ham United een boete op. FIFA-baas Sepp Blatter kondigde eveneens een onderzoek aan en sloot op een gegeven moment zelfs niet uit dat West Ham alsnog puntenaftrek – en dús degradatie – tegemoet kon zien.

De problemen zijn terug te voeren op de investeringsmaatschappij Media Sports Investments (MSI). Dit bedrijf, gerund door de Iraanse zakenman Kia Joorabchian, bijgestaan door de Israelische makelaar Pini Zahavi, heeft een dubieuze reputatie en bezit al jarenlang de transferrechten van Tévez en Mascherano. Sheffield United beweert nu dat West Ham het Argentijnse duo nooit onder contract heeft gehad en dat ze dus onrechtmatig uitkwamen voor die club. Daarom eist de ploeg een schadevergoeding van veertig miljoen pond (circa zestig miljoen euro).

Het was niet voor het eerst dat de bedenkelijke reputatie van MSI aan het licht kwam. Het bedrijf zou mede worden gefinancierd door de oligarchen RomanAbramovich, eigenaar van Chelsea, en Boris Berezovski, de Russische miljardair die sinds het aantreden van het regime van Vladimir Poetin in ballingschap leeft in Londen. In 2004 nam MSI onder de vlag van een partnership de schulden over van Corinthians en werd daardoor de facto eigenaar van de Braziliaanse club. De investeringsmaatschappij stalde meteen het Argentijnse duo in de Braziliaanse competitie, met als doel hen vervolgens voor veel miljoenen door te verkopen aan grote clubs in Europa.

Tévez en Mascherano waren succesvol in hun eerste seizoen. Onder aanvoering van de twee veroverde Corinthians meteen de Braziliaanse titel. Daarna ging het mis. De transfer van Tévez en Mascherano bleef uit en dus zocht MSI een club in Europa om het tweetal nog beter in de etalage te zetten. De keuze viel op West Ham United. De roemruchtige opleidingsclub uit Oost-Londen kampte met grote schulden. MSI wilde die tekorten overnemen om op die manier – net als bij Corinthians – eigenaar te worden van de club.

Bij West Ham zagen ze het superduo graag komen. Toen de deal met de Argentijnse spelers was beklonken, ketste echter de overname van de club door MSI af. West Ham had een onderzoek ingesteld naar dat bedrijf en besloot daarop in zee te gaan met de IJslandse miljardair Eggert Magnússon. Die kon de komst van Tévez en Mascherano niet meer tegenhouden. Het tweetal speelde al in het Premiership, precies zoals MSI altijd voor ogen had gehad en de transfers naar een grote club leken een kwestie van tijd.

Mascherano was de eerste die geld opleverde. Hij verruilde in januari 2007 West Ham United voor Liverpool. Tévez ging in augustus voor een recordbedrag naar Manchester United, maar die transfer verliep allesbehalve soepel. De regels van de FA – bijgsteld ná de Mascheranotransfer – zeggen dat alle transfers moeten plaatshebben tussen clubs. Er mogen geen zaken worden gedaan met personen of bedrijven. Het probleem was dat MSI de transferrechten op Tévez bezat. Daardoor was in feite een transfer onmogelijk. Bovendien speelde nog de zaak van Sheffield United. Als Manchester Tévez zou hebben gekocht van MSI, zou Sheffield gelijk krijgen en West Ham degraderen.

Op de valreep bedachten de partijen een constructie : West Ham kocht Tévez van MSI en verkocht de speler door aan Manchester United, dat hem formeel eerst op huurbasis overnam om zo verdere juridische problemen uit te sluiten. Uiterlijk over twee jaar zal United 44 miljoen euro overmaken aan de Oost-Londense club en daarmee ook echt de volledige rechten op de international bezitten. De kans is groot dat West Ham dat bedrag zal overmaken aan MSI. Iedereen tevreden, behalve Sheffield United, dat op dit moment uitkomt in het Championship, de Engelse eerste divisie.

Droomclub

Ondertussen speelt Carlos Tévez voor Manchester United, al werd het huwelijk tussen de Argentijn en zijn droomclub pas een echt succes toen Wayne Rooney hersteld raakte van zijn voetblessure. United wist pas in zijn vierde wedstrijd van het seizoen in de Premier League een eerste zege te boeken, de slechtste competitiestart in de clubgeschiedenis. Cristiano Ronaldo was nog geschorst en alleen kon Tévez de druk niet aan, hij wist pas te scoren toen iedereen weer beschikbaar was.

De Argentijn verwachtte toen al dat alles goed zou komen. “Ik wil gewoon zo goed mogelijk spelen, zodat de mensen mij accepteren, vrienden maken in het elftal, veel scoren en het respect winnen van mijn ploeggenoten. De Champions League winnen, dát is mijn ambitie. Bij Boca Juniors en het Argentijne elftal speelde ik ook samen met grote spelers. Ik heb daarom heel veel vertrouwen in United, dat kan niet anders met zulke goede spelers.”

Geen toekomst zonder verleden en dus is Carlos Tévez West Ham United eeuwig dankbaar. De kleine spits kreeg in Londen de tijd en de ruimte om te wennen aan het Engelse voetbal. “Dat was nodig, want het spel hier is hard en heel fysiek. Maar nadat ik de eerste uitdagingen had overleefd, begon ik het steeds leuker te vinden. De degradatiestrijd met West Ham heeft me sterker gemaakt, volwassen ook. Ik leerde iedere dag beter te worden als voetballer. Bij Manchester United voel ik nu weer de spanning die ik gewend was : het vechten om het kampioenschap, het moeten winnen. Precies het gevoel dat ik had bij Boca Juniors, Corinthians en het Argentijnse elftal. Toch zal ik West Ham nooit meer vergeten, die club zit voor altijd in mijn hart. Het was de eerste Europese club die in me geloofde en de managers, de spelers en de supporters hebben me altijd gesteund. Ik hoop dat ik met mijn doelpunten iets heb terugbetaald. Het zal vreemd zijn dit seizoen tegen hen te spelen, ik weet nu al dat het me een apart gevoel gaat geven. En als ik scoor tegen West Ham, zal ik niet gaan juichen.” S

door martijn krabbendam

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier